Przepis na pierniczki świąteczne. Miękkie bez leżakowania! Oto receptura na pyszne domowe pierniczki last minute dla spóźnialskich

asz
Świąteczne pierniczki miękkie od razu po upieczeniu to ostatnia deska ratunku dla spóźnialskich. Jeśli ty też zaspałeś z przygotowaniami do świąt, sprawdź nasz przepis na świąteczne pierniczki last minute!
Świąteczne pierniczki miękkie od razu po upieczeniu to ostatnia deska ratunku dla spóźnialskich. Jeśli ty też zaspałeś z przygotowaniami do świąt, sprawdź nasz przepis na świąteczne pierniczki last minute! istock.com
Przepis na pierniczki świąteczne często zakłada dla nich czas leżakowania, by stały się miękkie. Najlepsze gospodynie pieką pierniczki jeszcze w listopadzie. Na szczęście mamy rozwiązanie dla spóźnialskich, którzy poszukują przepisu na pierniczki miękkie zaraz po upieczeniu. Jeśli jesteś w wiecznym niedoczasie, pierniczki według tego przepisu możesz upiec nawet w wigilię i będą od razu dobre!

Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Last minute dla spóźnialskich!

Tobie też czas przecieka przez palce i nagle listopad zamienił się w czas tuż przed świętami? Jeśli w przedświątecznych przygotowaniach też jesteś w niedoczasie, a zależy ci na tym, by jak najwięcej przygotować samodzielnie, z pewnością przyda ci się nasz przepis na pierniczki świąteczne miękkie bez leżakowania. W końcu nie ma świąt bez pierniczków, a przepisy na te często wymagają długiego przechowywania ich, by zmiękły. Jeśli jednak spóźniłeś się z pieczeniem, nic straconego! Nasz przepis na pierniczki last minute pozwoli ci przygotować ciasteczka nawet tuż przed świętami. Z tego przepisu pierniczki będą miękkie i pulchniutkie!

Pierniczki miękkie. Składniki:

  • 450 g mąki
  • 200 g miodu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki cukru

Pierniczki miękkie bez leżakowania krok po kroku

  1. Miód, masło, cukier i przyprawę do piernika wymieszać w garnuszku, rozpuścić, nie doprowadzając do wrzenia, i ostudzić.
  2. Śmietanę zmieszać z sodą i odstawić na kilka minut.
  3. Mąkę przesiać i wymieszać z kakao. Dodać jajka i wymieszać.
  4. Do mieszanki dodać wystudzony miód z masłem, cukrem i przyprawą.
  5. Po wymieszaniu, dodać śmietanę z sodą i jeszcze mieszać, aż wszystkie składniki się połączą, a gdy mieszanie łyżką stanie się niemożliwe, zacząć zagniatać ręką.
  6. Ciasto włożyć do lodówki w misce przykrytej folią na kilka godzin, aż zgęstnieje.
  7. Po tym czasie na blacie podsypanym mąką rozwałkowywać ciasto wyciągane z miski częściami na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki.
  8. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać pierniczki w odstępach i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Po wystudzeniu polukrować.

Jak przechowywać pierniczki?

Tradycyjne pierniczki, które po upieczeniu potrzebują czasu, by zmięknąć, należy przechowywać w puszce. Natomiast z tego przepisu pierniczki są miękkie od razu. By jednak zachowały jak najdłużej świeżość, warto również schować je do puszki albo zamykanego plastikowego pojemnika.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie