Sport
    Polecamy

    Dział sportowy poleca!

    Rozwiń
    Sport
    Zwiń

    Dział sportowy poleca!

    • Co ciekawego dzieje się w sporcie
    • Gdzie w ten weekend można wybrać się na mecz
    • Garść piłkarskich ciekawostek

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak...

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku

    wt

    Nowiny

    Aktualizacja:

    Nowiny

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    1/19
    przejdź do galerii

    ©Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

    Biszkopt to wyjątkowe ciasto, które łatwo i szybko może upiec właściwie każdy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. biszkopt czekoladowy czy waniliowy. Można go piec z dodatkami, np. biszkopt z truskawkami czy jabłkami, a przede wszystkim jest idealną podstawą do tortów! Wypróbuj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku.
    CZYTAJ TEŻ: Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić gofry chrupiące

    Inspirację do wspaniałych tortów można znaleźć np. na Facebooku


    Podstawowy przepis na biszkopt zawiera jedynie trzy składniki: jajka, cukier i mąkę (ew. szczyptę proszku do pieczenia - na czubku noża), a samo ciasto jest pyszne i lekkostrawne.

    Jak upiec biszkopt idealny?


    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

    W jakiej temperaturze piec biszkopt? Idealna temperatura to 175-180 stopni. Ile piecze się biszkopt? Biszkopt piecze się ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Generalna zasada dotycząca tego, jak upiec biszkopt idealny jest prosta - ile jajek, tyle łyżek mąki i cukru!

    Przepis na biszkopt rzucany: "tortowy biszkopt Magdaleny" krok po kroku


    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"
    Składniki na pojedynczy jasny biszkopt rzucany pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki mąki


    Przygotowanie:
    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"
    Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"
    Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"
    Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.

    Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

    Zobacz galerię

    Biszkopt nie musi być jasny: biszkopt kakaowy


    Biszkopt kakaowy (biszkopt ciemny) piecze się w zasadzie identycznie jak tradycyjny biszkopt rzucany. Nieco inne są proporcje. No i oczywiście nasze trzy podstawowe składniki wzbogaci dodatkowo kakao.

    Składniki na pojedynczy ciemny biszkopt kakaowy pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:
    • 3 jajka
    • 75g cukru
    • 40g mąki pszennej
    • 15g kakao


    Przygotowanie:
    Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną zmieszaj z kakao i przesiej przez sito.

    Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę połączona z kakao i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

    Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.

    Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

    CZYTAJ TEŻ: Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku

    O czym pamiętać, by pieczenie było jedynie przyjemnością?


    Dlaczego biszkopt opada lub nie wyrasta?


    Możliwe błędy:
    • źle odmierzone składniki
    • użyto mąki innej niż pszenna
    • "przebite" białka
    • zbyt energiczne łączenie piany z resztą składników
    • wysmarowane tłuszczem boki blaszki
    • biszkopt po upieczeniu nie został rzucony, był rzucony krzywo lub ze zbyt dużej wysokości


    CZYTAJ TEŻ: Sprawdzone przepisy na dietetyczny obiad. Potrawy z kurczaka i nie tylko. Wypróbuj je i ciesz się zdrowiem

    Biszkopt bezglutenowy


    Biszkopt bezglutenowy przygotowujemy na mące kukurydzianej. Technika jego wykonania jest identyczna, jak w przypadku klasycznych biszkoptów.

    Przepis na jasny biszkopt bezglutenowy w wersji na 6 jajek (po upieczeniu można go przekroić na trzy blaty):
    Składniki:
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
    • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:
    Przesiane przez sito mąki wymieszać w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

    Masę nałóż do blaszki/tortownicy - 25 cm średnicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

    Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"


    Bezglutenowy biszkopt kakaowy


    Przepis na bezglutenowy biszkopt kakaowy w wersji na 6 jajek (po upieczeniu można go przekroić na trzy blaty):
    Składniki:
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki kakao
    • ½ szklanki mąki kukurydzianej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
    • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:
    Przesiane przez sito mąki z kakao wymieszać w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąki z kakao i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

    Masę nałóż do blaszki/tortownicy - 25 cm średnicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

    Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"


    Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną


    Biszkopt z truskawkami to prawdziwy przysmak, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do jego przygotowania, oprócz upieczonego jasnego biszkoptu rzucanego, będziemy potrzebować bitej śmietany, truskawek i galaretki.

    Składniki na bitą śmietanę:
    • 600 g śmietanki 36% (bardzo zimnej)
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
    • 1 łyżka stołowa żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
    • 1/4 szklanki wrzącej wody
    • 1/4 szklanki mleka


    Dodatkowe składniki:
    • 500g truskawek
    • 2 galaretki truskawkowe
    • ok. 1/3 szklanki płynu do nasączenia biszkoptu np. lekką herbatkę z cytryną


    Składniki na biszkopt rzucany krok po kroku (blaszka o średnicy 25 cm):
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 3 łyżki mąki


    Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
    pixabay


    Przygotowanie biszkoptu:
    Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

    Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

    Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

    Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

    Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.

    Pozostaw biszkopt w blaszce!

    Jak zrobić bitą śmietanę do biszkoptu
    Żelatynę wsyp do kubka, zalej 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne mleko i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

    Mocno schłodzoną śmietankę wlej do misy miksera, dodaj cukier puder oraz wanilię i ubij.

    Żelatynę przelej do większej miski i dodaj do niej kilka łyżek ubitej śmietanki. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj kolejną porcję śmietanki i znów wymieszaj. Dodaj całą resztę śmietanki i mieszaj, aż do połączenia.

    Gotową bitą śmietanę wyłóż na nasączony herbatą cytrynową biszkopt tak, aby nie było wolnej przestrzeni pomiędzy śmietaną a blaszką. Potem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

    Na wierzch połóż pokrojone truskawki, a potem zalej je tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
    Gdy galaretka stężeje można podawać.
    Smacznego!


    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    Rodzinny Turniej Niepodległości w piłce siatkowej Pro-familia cup 2019 już za nami!

    Rodzinny Turniej Niepodległości w piłce siatkowej Pro-familia cup 2019 już za nami!

    Młodzi fonoholicy potrzebują pomocy. Rodzicu, zadbaj o swoje dziecko.

    Młodzi fonoholicy potrzebują pomocy. Rodzicu, zadbaj o swoje dziecko.

    GAZ-SYSTEM rozdaje granty na projekty ekologiczne

    GAZ-SYSTEM rozdaje granty na projekty ekologiczne