Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku

wt
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"
Biszkopt to wyjątkowe ciasto, które łatwo i szybko może upiec właściwie każdy. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Może mieć wiele smaków, np. biszkopt czekoladowy czy waniliowy. Można go piec z dodatkami, np. biszkopt z truskawkami czy jabłkami, a przede wszystkim jest idealną podstawą do tortów! Wypróbuj przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku.

CZYTAJ TEŻ: Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić gofry chrupiące

Inspirację do wspaniałych tortów można znaleźć np. na Facebooku

Podstawowy przepis na biszkopt zawiera jedynie trzy składniki: jajka, cukier i mąkę (ew. szczyptę proszku do pieczenia - na czubku noża), a samo ciasto jest pyszne i lekkostrawne.

Jak upiec biszkopt idealny?

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

W jakiej temperaturze piec biszkopt? Idealna temperatura to 175-180 stopni. Ile piecze się biszkopt? Biszkopt piecze się ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Generalna zasada dotycząca tego, jak upiec biszkopt idealny jest prosta - ile jajek, tyle łyżek mąki i cukru!

Przepis na biszkopt rzucany: "tortowy biszkopt Magdaleny" krok po kroku

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

Składniki na pojedynczy jasny biszkopt rzucany pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie:

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.

Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

Biszkopt nie musi być jasny: biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy (biszkopt ciemny) piecze się w zasadzie identycznie jak tradycyjny biszkopt rzucany. Nieco inne są proporcje. No i oczywiście nasze trzy podstawowe składniki wzbogaci dodatkowo kakao.

Składniki na pojedynczy ciemny biszkopt kakaowy pieczony w blaszce o średnicy 25 cm:

  • 3 jajka
  • 75g cukru
  • 40g mąki pszennej
  • 15g kakao

Przygotowanie:
Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną zmieszaj z kakao i przesiej przez sito.

Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę połączona z kakao i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.

Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

CZYTAJ TEŻ: Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku

Dlaczego biszkopt opada lub nie wyrasta?

Możliwe błędy:

  • źle odmierzone składniki
  • użyto mąki innej niż pszenna
  • "przebite" białka
  • zbyt energiczne łączenie piany z resztą składników
  • wysmarowane tłuszczem boki blaszki
  • biszkopt po upieczeniu nie został rzucony, był rzucony krzywo lub ze zbyt dużej wysokości

Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy przygotowujemy na mące kukurydzianej. Technika jego wykonania jest identyczna, jak w przypadku klasycznych biszkoptów.

Przepis na jasny biszkopt bezglutenowy w wersji na 6 jajek (po upieczeniu można go przekroić na trzy blaty):
Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Przesiane przez sito mąki wymieszać w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Masę nałóż do blaszki/tortownicy - 25 cm średnicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

Bezglutenowy biszkopt kakaowy

Przepis na bezglutenowy biszkopt kakaowy w wersji na 6 jajek (po upieczeniu można go przekroić na trzy blaty):
Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Przesiane przez sito mąki z kakao wymieszać w miseczce. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąki z kakao i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Masę nałóż do blaszki/tortownicy - 25 cm średnicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu!

Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
Magdalena Terczyńska "Z Wypiekami Na Twarzy"

Biszkopt z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną

Biszkopt z truskawkami to prawdziwy przysmak, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Do jego przygotowania, oprócz upieczonego jasnego biszkoptu rzucanego, będziemy potrzebować bitej śmietany, truskawek i galaretki.

Składniki na bitą śmietanę:

  • 600 g śmietanki 36% (bardzo zimnej)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka stołowa żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 1/4 szklanki mleka

Dodatkowe składniki:

  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok. 1/3 szklanki płynu do nasączenia biszkoptu np. lekką herbatkę z cytryną

Składniki na biszkopt rzucany krok po kroku (blaszka o średnicy 25 cm):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku
pixabay

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka (koniecznie przed pieczeniem trzymane przez ok. 2 godz. w temperaturze pokojowej) rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do dużej miski, żółtka do osobnej miseczki. Mąkę pszenną przesiej przez sito.

Białka ubij na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Masę nałóż do blaszki/tortownicy, której dno delikatnie przesmarowane jest tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Uwaga, nie smaruj tłuszczem boków blaszki, bo ciasto spłynie i nie wyrośnie!

Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 175-180 st C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem zrzuć prosto na ziemię z wysokości kolan. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie.

Pozostaw biszkopt w blaszce!

Jak zrobić bitą śmietanę do biszkoptu
Żelatynę wsyp do kubka, zalej 1/4 szklanki wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne mleko i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę wlej do misy miksera, dodaj cukier puder oraz wanilię i ubij.

Żelatynę przelej do większej miski i dodaj do niej kilka łyżek ubitej śmietanki. Wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj kolejną porcję śmietanki i znów wymieszaj. Dodaj całą resztę śmietanki i mieszaj, aż do połączenia.

Gotową bitą śmietanę wyłóż na nasączony herbatą cytrynową biszkopt tak, aby nie było wolnej przestrzeni pomiędzy śmietaną a blaszką. Potem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Na wierzch połóż pokrojone truskawki, a potem zalej je tężejącą, ale jeszcze płynną galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Gdy galaretka stężeje można podawać.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24