Składniki na cepeliny:
- 1,5 kg obranych surowych ziemniaków
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
Farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz
Wykonanie cepelinów:
Surowe ziemniaki drobno zetrzyj na tarce, a następnie odciśnij.
Ziemniaki gotowane także zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz dwa rodzaje ziemniaków. Dodaj jajka, mąkę i wyrób na jednolitą masę.
Do mięsa zetrzyj surową cebulę, dodaj jajko, dopraw przeciśniętym przez prasę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Z ziemniaczanego ciasta uformuj placuszki o grubości około 0, 5 cm.
Pośrodku każdego placuszka ułóż mięsny farsz i sklejaj, formując owalne kluski.
Cepeliny włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut na małym ogniu.
Życzę smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Michał Szpak w prześwitującej spódnicy. Te widoki trudno zapomnieć
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki