Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne Czytelników: Cepeliny

Ula Sobol
Cepeliny wykonane przez naszą Czytelniczkę.
Cepeliny wykonane przez naszą Czytelniczkę. Autorka przepisu
- To danie, którym teściowa podbiła moje serce - napisała do redakcji Agata Gierula. Idealna potrawa dla smakoszy ziemniaków i sympatyków mięsa. Jest sycąca i smaczna - dodaje nasza Czytelniczka.

Składniki na cepeliny:

- 1,5 kg obranych surowych ziemniaków
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól

Farsz:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz

Wykonanie cepelinów:

Surowe ziemniaki drobno zetrzyj na tarce, a następnie odciśnij.

Ziemniaki gotowane także zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połącz dwa rodzaje ziemniaków. Dodaj jajka, mąkę i wyrób na jednolitą masę.

Do mięsa zetrzyj surową cebulę, dodaj jajko, dopraw przeciśniętym przez prasę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Z ziemniaczanego ciasta uformuj placuszki o grubości około 0, 5 cm.

Pośrodku każdego placuszka ułóż mięsny farsz i sklejaj, formując owalne kluski.

Cepeliny włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut na małym ogniu.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24