Składniki:
4 jabłka, 4 łyżeczki konfitury niskosłodzonej, 4 łyżeczki miodu, szczypta kardamonu i cynamonu.
Wykonanie:
Jabłka umyć, ściąć górę i usunąć gniazda nasienne. W miejsce gniazd umieścić po łyżeczce miodu i łyżce konfitury. Całość posypać kardamonem i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego nalać wodę na wysokość ok. 0,5 cm. Umieścić w nim jabłka oraz nakryć odciętymi z nich wcześniej "górami". Zapiekać ok. 60 min w temperaturze 150 stopni C. Najbardziej efektownie wyglądają jabłka upieczone w oddzielnych kokilkach, przybrane laską cynamonu lub listkami mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?