Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Pieczone jabłka

Ula Sobol
Jabłka to witaminowa bomba, a najważniejsza w tym zestawie jest witamina C.
Jabłka to witaminowa bomba, a najważniejsza w tym zestawie jest witamina C. sxc.hu
Przepis na pieczone jabłka podają dietetycy z Centrum Dietetycznego Naturhouse

Składniki:

4 jabłka, 4 łyżeczki konfitury niskosłodzonej, 4 łyżeczki miodu, szczypta kardamonu i cynamonu.

Wykonanie:

Jabłka umyć, ściąć górę i usunąć gniazda nasienne. W miejsce gniazd umieścić po łyżeczce miodu i łyżce konfitury. Całość posypać kardamonem i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego nalać wodę na wysokość ok. 0,5 cm. Umieścić w nim jabłka oraz nakryć odciętymi z nich wcześniej "górami". Zapiekać ok. 60 min w temperaturze 150 stopni C. Najbardziej efektownie wyglądają jabłka upieczone w oddzielnych kokilkach, przybrane laską cynamonu lub listkami mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24