Sałatka z pikantnymi pestkami z dyni
Przepis na wiosenną sałatkię podaje Mariusza Nazimek, szef kuchni w restauracji LOFT w Rzeszowie.
Składniki:
1 łyżka świeżego soku pomarańczowego, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżka oliwy z oliwek
gruba sól i pieprz mielony
1 duża główka sałaty maślanej, poszarpanej na małe kawałki
4 rzodkiewki, pocięte na pół i cienkie plasterki, 1 szklanka zielonych nasion dyni
1 łyżeczka chili w proszku
1/8 łyżeczki pieprzu cenne, 1/2 łyżeczki grubej soli, 2 łyżeczki soku z limonki
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W średniej misce wymieszaj nasiona dyni, chili w proszku, pieprz cayenne, sól i świeży sok z limonki, wymieszaj. Rozłóż pestki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec aż pestki zarumienieją, około 10 minut.
W dużej misce wymieszaj sok pomarańczowy, ocet, musztardę i olej, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj sałatę i rzodkiewkę do miski, delikatnie wymieszaj z sosem. Podziel sałatkę na cztery talerze i posyp pestkami dyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"