Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rzeszowianie szukają zdrowej żywności

Józef Lonczak
Rzeszowianie szukają zdrowej żywności
Rzeszowianie szukają zdrowej żywności Fot. Archiwum
Rozmowa z WŁADYSŁAWEM ORTYLEM, Marszałkiem Województwa Podkarpackiego

- Dlaczego warto było przyjść na EKOGALĘ zorganizowaną w hali  Podpromie w Rzeszowie?
- Ponieważ rzeszowskie targi EKOGALA należą do największych tego typu imprez w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Podczas tej imprezy każdy może się zapoznać z ofertą polskich i zagranicznych producentów żywności ekologicznej. To znaczy takich, którzy posiadają certyfikat zgodności, gwarantujący ekologiczne pochodzenie wystawianych produktów, a wzrastająca systematycznie z roku na rok liczba wystawców świadczy o rosnącej popularności tych targów. Dlatego zapraszam wszystkich na targi zdrowej żywności EKOGALA do hali Podpromie w Rzeszowie.

- Czy dla rolników produkcja ekologicznej żywności może być dobrym biznesem?
- Tak i świadczy o tym zwiększająca się sukcesywnie powierzchnia polskich upraw ekologicznych. Chciałbym podkreślić, że województwo podkarpackie znajduje się w czołówce rankingu traktującego o liczbie producentów żywności ekologicznej w kraju. Mamy tu ponad dwa tysiące gospodarstw i ciągle powstają kolejne. Ponadto zapotrzebowanie na żywność ekologiczną z roku na rok rośnie. Dodam też, że 80 procent polskich produktów ekologicznych jest eksportowane za granicę. Także w naszym kraju zdrowa żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem i znajduje coraz większe rzesze nabywców.

- To dlaczego rolnicy narzekają, a jednocześnie na wsiach tyle pól leży odłogiem?
- Produkcja zdrowej żywności wcale nie jest taka prosta i wymaga dużej wiedzy, ciężkiej pracy oraz odpowiedniego otoczenia. Samorząd Województwa Podkarpackiego od lat prowadzi różne działania służące rozwojowi rolnictwa ekologicznego. Zaowocowały one inicjatywą, jaką są Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych EKOGALA. Można powiedzieć, że targi te były i są zwieńczeniem szeregu wcześniejszych inicjatyw związanych z tą dziedziną rolnictwa. Może tego nie widać wprost, ale takie inicjatywy prowadzą, do powstawania gospodarstw ekologicznych, a w później do organizowania się rolników ekologicznych w formalne lub nieformalne zrzeszenia. Ponadto, dotychczasowe edycje targów EKOGALA pokazały, iż województwo podkarpackie może i powinno upatrywać w rolnictwie ekologicznym szansy na wykorzystanie potencjału obszarów wiejskich.

- Wspomniał pan, że zdrowa żywność cieszy się coraz większym dużym zainteresowaniem nabywców. Czym to się przejawia?
- Rzeczywiście żywnością certyfikowaną zainteresowanych jest coraz więcej konsumentów. Wyrazem tego jest nie tylko rosnąca liczba zwiedzających nasze targi, ale również pojawiające się u nas coraz częściej specjalistyczne sklepy czy półki zlokalizowane na ekologicznych wyspach w centrach handlowych i supermarketach. Cieszy fakt, że w środowiskach rolników wzrasta świadomość, że produkcja żywności w zgodzie z ekologicznymi wymaganiami ma przede wszystkim służyć dobrej kondycji fizycznej i zdrowiu ludzi.

- EKOGALA w Rzeszowie to nie tylko biznes, ale i cenne idee?
- Bardzo ważnym przesłaniem Targów EKOGALA jest również zachęta oraz przekazanie wzorców ekologicznego, zdrowego stylu życia i nawyków żywieniowych najmłodszym konsumentom To z myślą o nich – przyszłych, wymagających klientach – organizujemy konkursy plastyczne tematycznie związane z ekologią oraz pokazy przygotowywania dobrych, zdrowych przekąsek.
 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24