Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem? Sprawdź te przepisy

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Walory czarnego bzu są znane od lat. Roślina dobrze wpływa na odporność, układ trawienny oraz pracę nerek; dodatkowo jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Walory czarnego bzu są znane od lat. Roślina dobrze wpływa na odporność, układ trawienny oraz pracę nerek; dodatkowo jest źródłem wielu witamin i minerałów. GettyImages/24K-Production
Sezon na czarny bez właśnie się rozpoczął. Kwitną kwiaty, a delikatny zapach przywodzi na myśl lato. Nazywamy go czarnym, choć w rzeczywistości kwitnie na biało. Dopiero owoce barwią się na ciemno, najczęściej bliżej jesieni. Połowa czerwca to idealny moment na zbieranie kwiatów, z których można wyczarować wiele prozdrowotnych smakołyków. Jakie właściwości ma ta roślina? Co musimy o niej wiedzieć?

Spis treści

W czerwcu postaw na kwiaty czarnego bzu. Znajdziesz je nie tylko na dzikich terenach

Czarny bez kwitnie w czerwcu, można go spotkać w lasach, na polach, łąkach, czasem nawet w przestrzeni miejskiej. Od lat gospodynie wykorzystują roślinę w kuchni, chwaląc jej walory lecznicze.

Napary z tej rośliny były traktowane jako cudowny lek na wiele chorób, a okazy w pobliżu domostw chroniono i pielęgnowano, wierząc, że posiada magiczne właściwości i chroni przed nieczystymi mocami. Ścięcie krzewu miało grozić nieszczęściem, informuje Nadleśnictwo Starogard.

Czarny bez a fioletowy lilak. Czym się różnią?

Niekiedy bez może namieszać, zwłaszcza gdy chodzi o nazewnictwo. Na co dzień tym mianem określamy liliowe kwiaty, których mnogość obserwujemy w maju. Działkowcy zwracają uwagę, że fachowo roślina nazywa się lilak pospolity. Większość kojarzy go jednak jako bez i ciężko wytępić to przyzwyczajenie. Czarny bez jest z kolei rośliną dziką, ale należy do piżmaczkowatych, czyli poprawnie określanych bzów.

Właściwości czarnego bzu. W kuchni sprawdzi się idealnie

Choć przetwarzać można wiele części czarnego bzu, np. jesienne owoce, to najczęściej wybierane są kwiaty. Białe pęczki można wykorzystać do deserów, nalewek, syropów lub zasuszyć. Co więcej, ich wpływ na zdrowie jest ogromny. Nie tylko wspierają odporność, ale pomagają walczyć z infekcjami dróg oddechowych, układu pokarmowego lub moczowego. Dżem? Naleśniki? Mikstura na kaszel? Brzmi ciekawie!

Zobacz, jak wykorzystać czarny bez. Te dania i przetwory zachwycą gości:

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24