Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sukces uczniów rzeszowskiego "gastronomika"

Beata Terczyńska
FOT. ARCHIWUM
Duet polędwiczki wieprzowej z częścią udka, mufinek z serem gorgonzola i sosem miodowo - winnym.

Ta potrawa dała Kamilowi Solarkowi piąte miejsce w ogólnopolskim konkursie "Młody kreator sztuki kulinarnej" w Poznaniu. Marcin Jamrozik zajął 7 miejsce.

"Młody kreator" to najważniejszy dla uczniów szkół gastronomicznych polski konkurs. Startowało w nim 240 kucharzy z 79 szkół, a do finału przeszło zaledwie 12. Wśród nich dwaj uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych, jedyni z Podkarpacia. W ciągu 1,5 godziny mieli za zadanie przygotować 6 porcji dania z polędwicy wieprzowej, z dowolnym elementem kurczaka, z dodatkiem ziół. .

- Upiekłem polędwiczki z dramstykiem, czyli najmniejszą częścią udka. Do tego kruchy mufinek z płynnym serem gorgonzola. Zrobiłem też sos miodowo - winny z dodatkiem kandyzowanych owoców - mówi Kamil Solarek.

Marcin przygotował polędwiczki pod pikantną kruszonką z rozmarynem, podawane z chatney z mango i papryczkami oraz szafranowym kurczakiem i panierowanym w sezamie serem.

Obaj przygotowywali się do konkursu już od grudnia. Ćwiczyli w szkole pod okiem trenerki Beaty Łuki, nauczyciela z ZSG. W nagrodę dostali dyplomy, profesjonalne noże kuchenne, zastawę stołową i komplet bluz kucharskich,

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24