Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne słodkości mogą być zdrowe i pożywne. Nasza Czytelniczka poleca przepis na trufle śliwkowe

Urszula Sobol
Urszula Sobol
To pełnowartościowe i odżywcze przekąski. Ze względu na dodatek suszonych śliwek sprawdzą się idealnie jako deser po świątecznej kolacji czy obiedzie.
To pełnowartościowe i odżywcze przekąski. Ze względu na dodatek suszonych śliwek sprawdzą się idealnie jako deser po świątecznej kolacji czy obiedzie. Monika Homa/www.monikahoma.pl
Na święta nasza Czytelniczka przygotowuje m.in. trufle, które nazywa „śliwkami w czekoladzie”. - Przypominają one popularne cukierki - opisuje Monika. - Ale w przepisie nie znajdziesz ani cukru, ani rafinowanego tłuszczu. To pełnowartościowe i odżywcze przekąski. Ze względu na dodatek suszonych śliwek sprawdzą się idealnie jako deser po świątecznej kolacji czy obiedzie. Dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią można przygotować masę bez dodatku rumu.

Roślinne i bezglutenowe przepisy na zdrowe słodkości poleca Monika Homa z Markowej, dyplomowana trener zdrowia, diagnostka nietolerancji pokarmowych i specjalistka diety eliminacyjnej. Autorka e-booków kulinarnych z przepisami na roślinne i bezglutenowe potrawy słodkie i wytrawne. Od prawie 10 lat tworzy zdrowe receptury, które publikuje w e-bookach i mediach społecznościowych, a także chętnie dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z Czytelnikami „Nowin”.

TRUFLE ŚLIWKOWE

Potrzebujemy:

  • 200 g suszonych śliwek (bez dwutlenku siarki)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu ciemnego (spadziowy lub gryczany) lub syropu/melasy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka rumu (można pominąć)
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

Przygotowanie:

Śliwki płuczemy, a następnie zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na pół godziny, aby zmiękły. Orzechy siekamy drobno. Gdy śliwki są już miękkie, blendujemy je (najlepiej użyć blendera ręcznego). Do śliwek dodajemy orzechy włoskie, rum, miód i kakao. Całość mieszamy i formujemy trufle, wkładając do środka kawałek śliwki. Gotowe kuleczki obtaczamy w kakao lub posiekanej drobno czekoladzie gorzkiej, możemy też oblać je roztopioną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami. Trufle przechowujemy w lodówce.

Przepisy pochodzą z e-booka dostępnego na stronie www.monikahoma.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24