Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto Trzech Króli w Tarnobrzegu ma być rekordowo szczodre. Dolina Smaku chce upiec trzy tysiące bułeczek. Też możesz pomóc!

Wioletta Wojtkowiak
Wioletta Wojtkowiak
Pomysł na szczodraki został zaczerpnięty z regionalnej tradycji wypiekania noworocznych bułeczek, którymi dzielono się z najbliższymi, sąsiadami i przyjaciółmi
Pomysł na szczodraki został zaczerpnięty z regionalnej tradycji wypiekania noworocznych bułeczek, którymi dzielono się z najbliższymi, sąsiadami i przyjaciółmi Bogdan Myśliwiec
Trzy tysiące pysznych i pomocnych bułeczek chcą upiec na Święto Trzech Króli w Tarnobrzegu miłośnicy kulinariów ze stowarzyszenia Dolina Smaku. Pieniądze ze sprzedaży szczodraków, jak co roku, pomogą potrzebującym.

Wypiekane przez Dolinę Smaku szczodroki już od sześciu lat są smacznym, pachnącym, nieodłącznym elementem Orszaku Trzech Króli w Tarnobrzegu. Przed rokiem społecznicy przygotowali 2,5 tysiąca bułeczek, dzięki którym pozyskano ponad 5 tysięcy złotych dla niepełnosprawnych braci Piotra i Karola Rzepeckich.

W najbliższych dniach wolontariusze chcą pobić ten rekord.

- Już po raz siódmy, w nocy z 5 na 6 stycznia 2020 roku będziemy wypiekać szczodraki, czyli bułeczki przynoszące szczęście i noworoczną pomyślność – mówi Monika Zając, prezes Stowarzyszenia Dolina Smaku w Tarnobrzegu.

– Tradycyjnie, całkowity dochód z ich sprzedaży przeznaczymy na cel charytatywny. Zakładamy, że podczas tej edycji, upieczemy około 3 tysięcy szczodraków. Udać nam się to może jednak tylko z pomocą ludzi dobrej woli, którzy wspomogą nas produktami.

Z obliczeń ekipy stowarzyszenia Dolina Smaku wynika, że do pobicia rekordu potrzeba minimum 200 kilogramów mąki i proporcjonalnie dużo reszty produktów, czyli: cukru, masła, margaryny, drożdży, kakao, cynamonu, kminku, ziół prowansalskich, maku, mleka, soli i czekolad.

- Zawsze mogliśmy liczyć na wsparcie nas produktami i mamy nadzieję, że w tym roku sympatycy tej akcji także nas nie zawiodą. Szczodraki to akcja, w którą z roku na rok angażują się nowe osoby, które dostarczają nam produkty lub pomagają w ich zakupie. Przekonaliśmy się już nieraz, że dobro powraca i wierzymy, że do tych wszystkich, którzy wspierają naszą akcję też ono powróci – dodaje Monika Zając. - W tym roku po raz pierwszy pieczemy w Restauracji Kameleon, której właściciele państwo Adrianna i Marek Piotrowscy zaoferowali nam swoją profesjonalną kuchnię i piece, o których zawsze marzyliśmy.

Produkty potrzebne do wypieku szczodraków można przynosić 30 i 31 grudnia oraz 2 i 3 stycznia od godziny 8 do 15 do pokoju 105 w budynku przy ulicy Moniuszki 6B (budynek za Społeczną Akademią Nauk, telefon kontaktowy - 509 829 096 lub w inne dogodne miejsce po ustaleniu z członkami Stowarzyszenia Dolina Smaku.

Podczas siódmej edycji akcji dochód ze sprzedaży szczodraków zostanie przeznaczony na rzecz braci Rzepeckich oraz drugiej potrzebującej rodziny.

Pomysł na szczodraki został zaczerpnięty z regionalnej tradycji wypiekania noworocznych bułeczek, którymi dzielono się z najbliższymi, sąsiadami i przyjaciółmi

POLECAMY:

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24