![Przepis na pączki Pani Stefanii...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/51/b5/5a73562a6bfa8_o_large.jpg)
Tłusty czwartek 2020. Jak w prosty sposób upiec pączki? [SPRAWDZONE PRZEPISY]
Przepis na pączki Pani Stefanii
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej, 10 dag świeżych drożdży, 150 g cukru, 500 ml mleka, 6 żółtek, 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g masła, 30 ml spirytusu, małe opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli. Dodatkowo: tłuszcz do smażenia, twarda marmolada z różą do nadzienia, cukier puder do obsypania.
Wykonanie:
Najpierw trzeba przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić z połową cukru w letnim mleku. Wymieszać z 1/2 kg mąki. Pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około pół godziny.
Następnie mikserem utrzeć żółtka z resztą cukru. Dodać oliwę z oliwy, masło, cukier waniliowy, sól i spirytus, aby ciasto nie wchłaniało oleju podczas smażenia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki i utarte żółtka z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące.
Następnie wyrabianie ciasta poprzez naciąganie (podciąganie) go ręką 700 razy.
Kiedy ciasto jest już wyrobione należy ponownie pozostawić je w ciepłym miejscu. Pod przykryciem do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Rozwałkować porcje ciasta na grubość około jednego cm. Podzielić je na dwie części. Na jednej szklanką lekko odcisnąć krążki. Nakładać na środek każdego krążka pokrojoną w kostkę marmoladę wielkości kostki cukru.
Przykryć drugą połową ciasta i wycinać szklanką, tak, aby marmolada była w samym środku pączka.
Zostawić na kilka minut, aby jeszcze wyrosły. Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Wykładać na papierowy ręcznik. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego