Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

Kinga Rymut - Sobala
Z talentów kulinarnych pani Basi najbardziej zadowolony był jej siedmioletni synek Filip. Wypróbujcie jej przepis na pączki. Zbliża się tłusty czwartek!
Z talentów kulinarnych pani Basi najbardziej zadowolony był jej siedmioletni synek Filip. Wypróbujcie jej przepis na pączki. Zbliża się tłusty czwartek!
Każda kobieta ma swój sprawdzony przepis na pączki. Składniki i ilości poszczególnych dodatków mogą się zmieniać w zależności od przepisu. My przedstawiamy kilka sprawdzonych receptur - oszczędnościowy przepis dla zabieganej kobiety pracującej, pączki dla mięsnych smakoszy, tradycyjne pączki dla amatorów pieczenia oraz faworki dla dbających o linię. Smacznego!

Przepis oszczędnościowy

Jeśli chcemy dodać budyń, po usmażeniu pączki przekrawamy i smarujemy ciepłym budyniem. Następnie sklejamy połówki.
Możemy je też oblać czekoladą. Rozpuszczamy "w gorącej kąpieli" (czyli w misce postawionej na garnku z gotującą się wodą) tabliczkę czekolady z dwoma łyżkami mleka i smarujemy nią pączki.

Składniki:
ok. 1,5 kg mąki
4 całe jajka i dwa żółtka
8 dag drożdży
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
100 ml spirytusu
ok. 0,8 l mleka
pól kostki margaryny lub masła
szczypta soli
budyń lub marmolada
3 l oleju do smażenia

Przygotowanie:

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

1. Do dużej miski wsypujemy rozdrobnione drożdże oraz cukier, który je rozpuści.

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

2. W rondelku roztapiamy margarynę i dolewamy mleko. Całość podgrzewamy przez 2 minuty.

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

3. Ciepłe mleko z tłuszczem wlewamy do rozpuszczonych drożdży. Dodajemy cukier waniliowy, jajka, sól i spirytus oraz 1,20 kg mąki.

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

4. Całość energicznie mieszamy. Ciasto nie może być zbyt gęste, musi mieć konsystencję ciasta kluskowego. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

5. Resztą mąki posypujemy stolnicę i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką pączki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Tłusty czwartek. Sprawdź jak przygotować pączki dla każdego [PRZEPIS NA PĄCZKI]

6. W dużym rondlu podgrzewamy olej i zanurzamy w nim pączki. Smażymy je pod przykryciem, po ok. 5 minut z jednej strony każdy. Najlepiej smażyć je na małym ogniu, żeby się nie przypaliły.
[obrazek8]7. Odsączamy je na papierowym ręczniku.
8. Marmoladę dodajemy do pączków za pomocą szprycy już po usmażeniu. Jeśli dodamy nadzienie przed smażeniem, wystudzi ono ciasto i pączki mogą być w środku surowe.

9. Posypujemy cukrem pudrem i....zjadamy!

Faworki w wersji niskokalorycznej

Składniki:
3-4 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół kostki margaryny

Przygotowanie:
Do głębokiego naczynia wlewamy żółtka, śmietanę, spirytus i wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kluskowego ("ciągnące się"). Odstawiamy na 20 min. do lodówki.
Ciasto cienko wałkujemy, starając się jak najmniej podsypywać je mąką. Radełkiem lub nożem wycinamy paski z nacięciem w środku. Paski przewijamy przez otwór w środku.
W wysmarowanej tłuszczem brytfance układamy faworki. Pieczemy przez 6-10 minut w temperaturze 225 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem.

Pączki dla mięsożerców

Składniki:
30 dag mąki
2 żółtka
2,5 dag drożdży
1 łyżka oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
20 dag wędliny
4 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Farsz:
Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę oraz musztardę i ucieramy. Odstawiamy do lodówki.
Ciasto:
Do głębokiego naczynia wsypujemy rozdrobnione drożdże, 5 łyżek mąki i cukier. Gdy drożdże się rozpuszczą, dolewamy mleko i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę mąki, żółtka oraz sól i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie, wybieramy łyżką porcje ciasta i spłaszczamy je. W środek nakładamy farsz. Całość dokładnie zlepiamy i formujemy kuleczki.
Smażymy na gorącym oleju, po 5 min. z jednej strony. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy jako dodatek do zup lub ciepłą przekąskę.

Czasochłonne pączki tradycyjne:

0,5 kg mąki
15 żółtek
8 dag drożdży
20 dag masła
20 dag cukru
1 szklanka mleka
szczypta soli
0,5 laski wanilii
Smalec do smażenia, marmolada, róża lub powidła
Przygotowanie:
Pół szklanki mleka lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Resztę mleka trzeba zagotować i wymieszać dokładnie z 10 dag mąki. W wysokim naczyniu mieszamy jedno z drugim. Ciasto ma mieć konsystencję twardszą od ciasta kluskowego. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę lub mleko. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem na parze, studzimy i dodajemy do wyrośniętego ciasta wraz z resztą mąki. Wyrabiamy przez minimum pół godziny. Dodajemy roztopione masło oraz posiekana wanilię i wyrabiamy przez kolejne 10 min. Odstawiamy na pół godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy pączki szklanką. Smażymy na rozgrzanym do wrzenia smalcu, po ok. 3 minuty z każdej strony. Szprycą nakładamy nadzienie i na koniec posypujemy cukrem pudrem.


zobacz też: Ten przepis na pączki ma sto lat!

Źródło:polskatimes.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24