MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Katarzyna Jaworek

U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki marynowanej,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

Wykonanie:
1. Śledzie moczyć kilka godzin we wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
5. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zobacz również

Kolejny nowy zawodnik w Legii Warszawa!

Kolejny nowy zawodnik w Legii Warszawa!

Areszt dla sprawcy śmiertelnego wypadku koło Szczecinka Jechał pod wpływem narkotyków

Areszt dla sprawcy śmiertelnego wypadku koło Szczecinka Jechał pod wpływem narkotyków

Polecamy

Zderzenie motocykla z samochodem

Zderzenie motocykla z samochodem

Oskar Majda trzecim wzmocnieniem Pogoni-Sokoła Lubaczów

Oskar Majda trzecim wzmocnieniem Pogoni-Sokoła Lubaczów

Miasto szuka działki pod remizę. Na nową strażacy z OSP Słocina czekają od 14 lat

Miasto szuka działki pod remizę. Na nową strażacy z OSP Słocina czekają od 14 lat