Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W weekend zabawa i święto smażenia powideł Powidlaki 2015

Zdzisław Surowaniec
W weekend zabawa i święto smażenia powideł Powidlaki 2015
W weekend zabawa i święto smażenia powideł Powidlaki 2015 Zdzisław Surowaniec
Przez 2 dni (12-13 września) w Krzeszowie pow. niżański, będzie dużo dobrej zabawy i tradycji. To święto smażenia krzeszowskich powideł - Powidlaki 2015.

 

Wszyscy goście i uczestnicy na Powidlakach będą mogli zapoznać się z tradycjami wyrobu powideł, uczestniczyć w wojewódzkim konkursie kulinarnym oraz kiermaszach sztuki ludowej.

 

Powidlarnia jest miejscem, gdzie będzie można zobaczyć, jak wyrabiało się powidła śliwkowe.

 

W trakcie dwudniowych obchodów - 12-13 września, goście na Powidlakach będą mogli zapoznać się z tradycjami wyrobu powideł, uczestniczyć w wojewódzkim konkursie kulinarnym oraz kiermaszach sztuki ludowej.

 

Dla wszystkich odwiedzających w tym roku zagrają i zaśpiewają wspaniałe gwiazdy: Doda, Donatan&Cleo, Diadem. Organizatorzy zapraszają również na koncert Sylwii Piotrowskiej, liczne konkursy, zabawy oraz występy artystyczne.

Tegoroczną edycję krzeszowskich Powidlaków honorowym patronatem objęli wojewoda podkarpacki - Małgorzata Chomycz-Śmigielska oraz marszałek województwa podkarpackiego - Władysław Ortyl, patronatem medialnym Nowiny.

 

Wielkim sukcesem Powidlaków jest połączenie elementów kultury prowincjonalnej z najciekawszymi zjawiskami współczesnej kultury powszechnej.

Wydarzenia towarzyszące Powidlakom są zawsze szeroko relacjonowane przez media zarówno lokalne, jak i ogólnopolskie. Tegoroczne Powidlaki 2015 zapowiadają się równie wspaniale. Serdecznie zapraszamy do aktywnego w nich uczestnictwa, próbowania powideł, podziwiania występów artystycznych oraz udziału w konkursie kulinarnym.

Pomysł organizacji Powidlaków zrodził się kilkanaście lat temu, zainspirowany odwieczną krzeszowską tradycją smażenia powideł.

Z biegiem lat Powidlaki organizowane najpierw w prywatnej zagrodzie powidlarskiej mieszkańca Krzeszowa Stanisława Kutmana rozrosły się do rangi jednego z najważniejszych wydarzeń kulturalnych Podkarpacia.

Krzeszowskie powidła oraz doskonałe krzeszowskie krupiaki tak spodobały się w Polsce, że w 2005 roku gmina była gospodarzem wojewódzkiej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24