W skrócie
Tradycyjny kompot z suszu można przygotować bez długiego moczenia owoców w zimnej wodzie. Wystarczy przepłukać je wodą, zalać w garnku i gotować na małym ogniu. Kluczowe jest odstawienie kompotu do całkowitego ostygnięcia, aby owoce mogły w pełni oddać swój cenny smak. Jednak metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie jest kompot ugotowany z namoczonych owoców. Warto pamiętać też o walorach zdrowotnych kompotu z suszu. Poznaj przepis na prosty przepis na smakowity kompot z suszu.
Kompot z suszu – prosty przepis na Wigilię
Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny moczenia + 30 minut na gotowanie kompotu.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g suszonych owoców:
- 50 g suszonych śliwek,
- 70 g suszonych gruszek,
- 30 g suszonych moreli,
- 50 g suszonych jabłek,
- 80 g cukru,
- 30 g rodzynek,
- 1 kora cynamonu,
- 3 goździki,
- 2 l wody.
Jak zrobić kompot z suszu?
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce wraz z rodzynkami umyłam i zalałam 2 l zimnej wody na 3 godziny. Następnie odcedziłam je na durszlaku nad garnkiem.
- Wodę z moczenia suszonych owoców zagotowałam z cukrem, włożyłam namoczone owoce i przyprawy.
- Wigilijny kompot z suszu gotowałam przez 30 minut na małym ogniu i odstawiłam do wystudzenia.
- Przed podaniem kompot z suszu warto przelać do dzbanka, aby każdy z gości mógł sobie nalać porcję.
Agata Siemaszko w serwisie Strona Zdrowia pisała, że kompot z suszonych owoców zawiera substancje ułatwiające trawienie oraz wspomaga pracę jelit. Dowiedz się więcej:
Smaczny kompot z suszu z przyprawami
Kompot z suszonych owoców to prawdziwy rarytas, który podawany jest na świątecznym stole. To jedna z dwunastu potraw, która tradycyjnie powinna znaleźć się w świątecznym menu. Zapytaliśmy Michała Toczyłowskiego, kucharza i współautora książek kulinarnych o sekret pysznego kompotu.
- Istotny jest balans między wędzonymi a suszonymi owocami. Inaczej nasz kompot z suszu zamieni się w popielniczkę. Używajmy wszelkich owoców suszonych. Nie zatrzymujmy się na jabłkach i gruszkach. Mamy morele, śliwki, żurawinę i rodzynki. Im więcej rodzajów owoców, tym uzyskamy bogatszy smak. Ważne też jest, aby owoców nie dać za mało. Częstym problemem jest chęć zrobienia esencjonalnego wywaru z garstki suszu na 10 l wody. Ilość suszu powinna być adekwatna do ilości wody. Suszone owoce powinny zajmować przynajmniej 1/3 wielkości garnka. Taki kompot doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy przyprawy. Nie bójmy się używać goździków, cynamonu i kardamonu. Po zagotowaniu zostawiamy kompot do wystygnięcia, aby przeszedł smakiem. Najlepiej do następnego dnia. Wtedy można go w razie potrzeby dosłodzić do smaku lub zakwasić sokiem z pomarańczy oraz doprawić skórką z pomarańczy. Dzięki temu będzie miał więcej aromatu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża
- Nawet tam się wytatuowała! 17-letnia córka Wiśniewskiego zszokowała fanów
- Kwaśniewska zawstydza młodsze koleżanki. Wyglądała w teatrze jak 40-latka
- Nagrali dzikie pląsy Nataszy Urbańskiej. Coś jej wystawało spod sukienki...