Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijny kompot z suszu dla całej rodziny. Odkryj przepis bez zapachu wędzonki. Sposób na wykwintny napój na święta

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy kompot z suszu na Wigilię warto doprawić korą cynamonu i goździkami.
Domowy kompot z suszu na Wigilię warto doprawić korą cynamonu i goździkami. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczny kompot z suszu to jedna z dwunastu wigilijnych potraw, którą należy skosztować, siedząc przy wigilijnym stole. Aby smakiem kompotu mogli cieszyć się wszyscy domownicy, warto zrezygnować z użycia wędzonych śliwek. Dzięki temu uniknie się dymnego smaku i zapachu przypominającego popielniczkę. Wypróbuj przepis na smakowity kompot z suszu na świąteczny stół.

W skrócie

Tradycyjny kompot z suszu można przygotować bez długiego moczenia owoców w zimnej wodzie. Wystarczy przepłukać je wodą, zalać w garnku i gotować na małym ogniu. Kluczowe jest odstawienie kompotu do całkowitego ostygnięcia, aby owoce mogły w pełni oddać swój cenny smak. Jednak metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie jest kompot ugotowany z namoczonych owoców. Warto pamiętać też o walorach zdrowotnych kompotu z suszu. Poznaj przepis na prosty przepis na smakowity kompot z suszu.

Kompot z suszu – prosty przepis na Wigilię

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny moczenia + 30 minut na gotowanie kompotu.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g suszonych owoców:
  • 50 g suszonych śliwek,
  • 70 g suszonych gruszek,
  • 30 g suszonych moreli,
  • 50 g suszonych jabłek,
  • 80 g cukru,
  • 30 g rodzynek,
  • 1 kora cynamonu,
  • 3 goździki,
  • 2 l wody.

Jak zrobić kompot z suszu?

Sposób przygotowania:

  1. Suszone owoce wraz z rodzynkami umyłam i zalałam 2 l zimnej wody na 3 godziny. Następnie odcedziłam je na durszlaku nad garnkiem.
  2. Wodę z moczenia suszonych owoców zagotowałam z cukrem, włożyłam namoczone owoce i przyprawy.
  3. Wigilijny kompot z suszu gotowałam przez 30 minut na małym ogniu i odstawiłam do wystudzenia.
  4. Przed podaniem kompot z suszu warto przelać do dzbanka, aby każdy z gości mógł sobie nalać porcję.

Agata Siemaszko w serwisie Strona Zdrowia pisała, że kompot z suszonych owoców zawiera substancje ułatwiające trawienie oraz wspomaga pracę jelit. Dowiedz się więcej:

Smaczny kompot z suszu z przyprawami

Kompot z suszonych owoców to prawdziwy rarytas, który podawany jest na świątecznym stole. To jedna z dwunastu potraw, która tradycyjnie powinna znaleźć się w świątecznym menu. Zapytaliśmy Michała Toczyłowskiego, kucharza i współautora książek kulinarnych o sekret pysznego kompotu.

- Istotny jest balans między wędzonymi a suszonymi owocami. Inaczej nasz kompot z suszu zamieni się w popielniczkę. Używajmy wszelkich owoców suszonych. Nie zatrzymujmy się na jabłkach i gruszkach. Mamy morele, śliwki, żurawinę i rodzynki. Im więcej rodzajów owoców, tym uzyskamy bogatszy smak. Ważne też jest, aby owoców nie dać za mało. Częstym problemem jest chęć zrobienia esencjonalnego wywaru z garstki suszu na 10 l wody. Ilość suszu powinna być adekwatna do ilości wody. Suszone owoce powinny zajmować przynajmniej 1/3 wielkości garnka. Taki kompot doprowadzamy do zagotowania i dorzucamy przyprawy. Nie bójmy się używać goździków, cynamonu i kardamonu. Po zagotowaniu zostawiamy kompot do wystygnięcia, aby przeszedł smakiem. Najlepiej do następnego dnia. Wtedy można go w razie potrzeby dosłodzić do smaku lub zakwasić sokiem z pomarańczy oraz doprawić skórką z pomarańczy. Dzięki temu będzie miał więcej aromatu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wigilijny kompot z suszu dla całej rodziny. Odkryj przepis bez zapachu wędzonki. Sposób na wykwintny napój na święta - Strona Kuchni

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24