Klienci teraz wolą ciepłe sklepy niż kupowanie na mrozie. Np. w sobotę nie było wielkiego mrozu, pogoda była znośna, pojawiało się nawet słońce, a jednak klientów i straganów na placach targowych nie było wiele. Klienci prawdopodobnie woleli ciepłe supermarkety niż kupowanie na mrozie.
Sprzedających na straganach i klientów na placu targowym było niewielu, ale ceny były stabilne. Rolnicy nie mogli poszaleć z cenami, bo konkurencja w hiper- i supermarketach jest silna. Niemniej jednak tradycji stało się zadość i tradycyjny sobotni targ, choć w ograniczonym stopniu, odbył się.
Za kilogram suchych ziaren fasoli jasiek trzeba było zapłacić 16, nawet 20 zł. Ceny pomidorów w okolicach 7 zł za kilogram, ale o tej porze owoce są blade, twarde, hodowane pod szkłem, importowane i nie mają wielkiej wartości odżywczej. Pieczarki po 6 - 7 zł za kg (gorszego sortu po 4 zł), polskie ziemniaki orliki, miłek i lord i wielu innych odmian po 1 zł za kg. Nie brakuje takich, którzy kupują je w workach po 10 kg.
Jabłka można było kupić po 1,50, 2 do 2,50 zł za kilo. Cena papryki podskoczyła do 9 zł za kilo, czyli kosztuje tyle ile w sklepie. Cena korzenia pietruszki po 5 - 6 zł za kg, marchew 2 - 2,50 zł za kg. Cebula sałatkowa po 5 zł za kilo (jeszcze jest, ku uciesze amatorów chrupiącej cebuli, oferuje ją rolnik spod Janowa Lubelskiego), cebula wolska o mocnym aromacie, dobrze się przechowująca, po do 2 zł za kilo, czerwona po 3 zł. Są świeże ogórki po 7 zł za kilo. Korzeń chrzanu po 15 zł za kilo.
Ceny jaj, choć sprzedawców było niewielu, od 25-50 groszy, 60-70 groszy, 20-60 groszy sztukę w zależności od wielkości. Najdroższe jaja wiejskie po 70 groszy. Buraki po 1 do 1,50 zł za kilo. Zielona sałata po 2,50 zł, kalafior po 3,50 zł za sztukę (ale egzemplarze są brzydkie), brokuły po 2 zł.
Seler był po 4 - 5 zł za kilogram (lub 1,50 zł za sztukę), por od 1,50 - 2,50 zł za sztukę, szczypior po 1,00 zł za pęczek, zielona pietruszka i koperek po 1,00 zł za pęczek, rzodkiewka po 1,50 za pęczek. Pojedyncze główki czosnku są w cenie od 50 groszy (drobny) do 1,60 zł (duże główki), gruszki po 5,50 za kilogram. Gruszki wiliams po 4 zł za kilo, dynia po 3 zł za kilo (pokrojona w porcjach z widocznym środkiem), czarna rzepa po 4 zł za kilo. Jest jarmuż po 3 zł za łodygę z tym bardzo zdrowym, zielonym zielskiem, które nie boi się mrozów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"