Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1146 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Najciekawsze ciasta z kremem na imprezę. Poznaj 5 słodkich hitów
Imprezy karnawałowe poza daniami na gorąco powinny uwzględnić małe co nieco. Szczególnie na przyjęciach sprawdzą się spektakularnie wyglądające ciasta z kremem....
Zupa dziadowska jak za dawnych lat. Takie danie robiły nasze babcie
Zupa dziadowska to pomysł na sycący posiłek wypełniony tanimi warzywami korzeniowymi, kaszą i fasolą. Taki budżetowy posiłek dla całej rodziny pochodzi z czasów...
Domowe naleśniki na zakwasie. Zdrowa przekąska na śniadanie
Domowi piekarze mogą zastanawiać się, co zrobić z resztką zakwasu chlebowego. Szczególnie gdy do karmienia potrzebna jest łyżeczka, a pozostałą część szkoda...
Najsmaczniejsza kawa nie tylko z mlekiem i cukrem. Te dodatki ulepszą smak
Może z trudem wyobrażasz sobie poranek bez kubka czarnej kawy? Znamy patenty, które ulepszą smak małej czarnej. Poza dawką kofeiny, która ma pobudzić o świcie...
Sycące jajka po ranczersku. Poznaj danie, które doda wigoru na dobry początek dnia
Jajka po ranczersku znane są na świecie pod nazwą huevos rancheros i wywodzą się z kuchni meksykańskiej. Sadzone jajka w przecierze pomidorowym podawane są z...
Rozgrzewające curry ze szpinakiem na obiad. To danie wprawia w błogostan
Curry ze szpinakiem i ciecierzycą to prosty, zdrowy i dość szybki przepis na rozgrzewający posiłek. W garnku wystarczy podsmażyć warzywa z przyprawą curry,...
Kultowy robot kuchenny dla zabieganych. Dlaczego wszyscy tak go chwalą?
Thermomix to wielofunkcyjny robot kuchenny, który ma liczne grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo dla wielu osób okazuje się nieodzownym pomocnikiem w...
Sycąca granola orzechowa. Chrupiąca przekąska do gęstego jogurtu
Domowa granola orzechowa to zdrowy przysmak idealny do pochrupania. Warto dodawać go do jogurtu greckiego lub zalać mlekiem. Do granoli z orzechów warto dodawać...
Najsmaczniejszy chleb w jajku z patelni. Tak odświeżysz czerstwe kromki
Najprostszy przepis na chleb w jajku zna niemal każdy. Ta metoda nie wymaga wielu składników. Wystarczy wymieszać jajko z odrobiną mleka lub wody rozmieszać...
Domowe croissanty. Prosty sposób na słony lub słodki przysmak
Maślane i chrupiące croissanty to wypiek, który nie należy do najłatwiejszych. Jednak jego smak, struktura i aromat jest warty zrobienia go w domowym zaciszu....