Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1115 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pomysł na zdrowy i pyszny deser. Oto przepis na chrupiące ciastka z płatków owsianych
Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych to idealna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do ciastek dodawane są suszone morele, które są słodkie i...
Drugie życie ugotowanych ziemniaków. Poznaj 7 prostych dań na domowe obiady
Zazwyczaj gotując ziemniaki do obiadu, część z nich zostaje niezjedzona. Mogą być w formie purée lub po prostu ugotowanych warzyw. Można zastanawiać się, co z...
Przepyszne spaghetti z kurczakiem. Idealne danie na zimowy obiad
Rozgrzewające spaghetti z kurczakiem w kremowym sosie na bazie mascarpone to idealne danie na zimę. Posiłek nie należy do niskokalorycznych, jednak dodaje...
Kremowy sernik nowojorski. To ciasto rozpływa się w ustach
Sernik nowojorski to wypiek, który łączy kremową i zwartą masę twarogową z maślanym spodem. Do masy dodaje się kwaśną śmietanę, która nadaje ciastu wyrazistego...
Najprostsze racuchy na maślance. Do schrupania na słodko i na słono
Domowe racuchy na maślance bez drożdży nie potrzebują wyrastania. Dlatego ich smakiem możecie cieszyć się już po 30 minutach. Wystarczy przesiać suche składniki...
Lubisz wytrawne wypieki? Wypróbuj puszysty chlebek z ziołami i czosnkiem
Chlebek ziołowy to pomysł na zrobienie aromatycznej przystawki na imprezę lub spotkanie w rodzinnym gronie. Za smak odpowiada połączenie bazylii, natki...
Delikatne ptysie na karnawał. Przepis na deser rozpływający się w ustach
Ciasto parzone może onieśmielać domowych cukierników. Dobrze przygotowane ciasto będzie bazą do zrobienia ptysi, eklerów i profiterolek, czyli ptysiów...
Obłędnie pyszne kotlety mielone z piekarnika. Rodzina nie szczędzi nad nimi pochwał!
Mięso mielone z indyka nie musi być usmażone na patelni, ani panierowane w bułce tartej. Na szybki posiłek polecam zrobić kotlety mielone z piekarnika...
Sylwestrowe dania na gorąco. Wśród nich rozgrzewający rosół i sycące gulasze
W trakcie zabaw sylwestrowych potrzebne są także pożywne dania na gorąco. Wiele z nich ma za zadanie rozgrzać i dodać sił do tańczenia do białego rana. Wśród...
Pyszne muffiny cebulowe do barszczu. Zrobisz je szybciej niż krokiety
Muffiny cebulowe to świetny zamiennik krokietów do barszczu. Ten wypiek przypomina smakiem cebularze, a jego zrobienie zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż...