Owoc awokado:
Owoc awokado:
Zawiera: błonnik, potas, kwas foliowy, witaminy B1, B2, B6, C, D, E, K, karoteny, białko, miedź, magnez, wapń, fosfor, kwas oleinowy.
Nie ma w nim cukru ani sodu.
Jest wysokokaloryczny - W jednym owocu (bez skórki i pestki waży około 140g) znajduje się od 130 - 240 kcal.
Owoc awokado przypomina kształtem gruszkę. Jest intensywnie zielony, żółty lub fioletowy i osiąga do cm długości. Wewnątrz znajduje się jedna, duża, twarda i niejadalna pestka oraz kremowo-zielony miąższ. Smakiem przypomina trochę orzech włoski. W okresie zimowym to dosyć drogi owoc. Teraz możemy go już kupić od 1,99 do 2,99 zł za sztukę.
- Jednak awokado wydaje się być w naszym kraju wciąż niedocenianym owocem, mimo że jest łatwo dostępny. Stosunek ceny za owoc do wartości, jaką wnosi dla naszego zdrowia jest wyjątkowo korzystny - podkreśla dietetyczka Grażyna Pliszko.
Jak zabrać się za awokado?
Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe bez brązowych plam. Dojrzały owoc należy przekroić na pół. Przecina się go nożem, następnie obie połówki przekręca się w przeciwnych kierunkach, aby je rozdzielić.
Zielony miąższ skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Awokado powinno się jeść na surowo. Owoc nie toleruje wysokich temperatur. Gotowany lub pieczony nabiera gorzkiego smaku.
Twardy, niedojrzały owoc należy odstawić w ciepłe miejsce (na parapecie) na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier lub folię aluminiową i położymy w ciemnym miejscu. Wówczas okres dojrzewania skróci się do 2-3 dni. Nigdy też nie wkładajmy niedojrzałego awokado do lodówki, ponieważ owoc nie dojrzeje.
Jeść awokado = być zdrowszym
Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, ale zarazem bardzo zdrowy. Zalecany jest osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, miażdżyce, dolegliwości żołądkowe, kłopoty z trawieniem.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów oraz w diecie zapobiegającej schorzeniom serca ( zawarty w owocu potas pomaga regulować ciśnienie krwi).
- Jednym z fantastycznych działań awokado jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Po przyzwyczajeniu się do specyficznego smaku, z pewnością docenimy wspaniałe samopoczucie po takim wartościowym i energetycznym posiłku - mówi dietetyczka. - Polecam włączenie awokado do jadłospisu.
Awokado nadaje się do pikantnych i słodkich sałatek, deserów, a także na kanapki. Owszem, niedoprawione może nie zachwycać smakiem i wydawać się mdłe lub tłuste. Jednak trochę soli i pieprzu sprawi, że z przyjemnością będziemy się cieszyć jego odżywczymi właściwościami.
Smarowidło awokadowe
Awokado nazywane jest owocem maślanym ze względu na dużą zawartość tłuszczy. Możemy używać go zamiast masła.
Rozgnieć miąższ widelcem, dosyp szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj, aż powstanie jednorodna pasta.
Spróbuj nałożyć ją na kromkę chleba lub upieczony tost. Stosować jako zamiennik masła.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]