Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bieszczady. Tutaj dobrze zjesz (cz. III)

Małgorzata Froń
Ustrzyki Dolne Kawiarnia Młyn
Ustrzyki Dolne Kawiarnia Młyn archiwum
Dzisiaj Bieszczady to nie tylko piękne widoki, góry, rzeki, czyste powietrze, ale także dobre zajazdy, gospody i restauracje. I bardzo dobre jedzenie, często potrawy regionalne. Wiele z nich znajduje się na tzw. Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki.

Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Łuka w Wetlinie

Ewa i Marcin Dobrowolscy oraz ich córka Zofia od 2003 roku prowadzą pensjonat w Wetlinie - Willa Łuka. Architektura tego obiektu, wystrój wnętrz mają nawiązywać do rodzinnych wspomnień z wołyńskiej Łuki, niegdyś leżącej w powiecie żytomierskim. Pensjonat słynie z tradycyjnie wędzonych wędlin i domowych konfitur.

Od lat gościom na śniadanie podawane są pochodzące z własnej wędzarni: szynka, schab, karkówka, żeberka, piersi indycze i kurze, boczek (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w październiku 2013 roku, jako pierwszy bieszczadzki wyrób) i słonina. Wędliny serwowane są "prosto z haka", dzięki czemu zachowują tradycyjny, intensywny, ziołowy smak.

Ustrzyki Dolne Kawiarnia Młyn

[obrazek2] Ustrzyki Dolne Kawiarnia Młyn (fot. archiwum)To zadziwiające miejsce łączące w sobie dwie funkcje. Pierwsza, z racji skali zdaje się dominować: ekspozycja zabytkowych urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna parowego z 1925 roku.

Na pięciu kondygnacjach można zobaczyć kompletne linie - pochodzące z przełomu XIX i XX w. - służące do czyszczenia i mielenia zboża (muzeummlynarstwa.pl).

W przybudówce tego gmachu znajduje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej i polskiej: tradycyjne proziaki, hryczanyki (kotleciki z kaszy gryczanej) w sosie pieczarkowym, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz - kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Rewelacją jest klepak o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, które współcześnie posypano białym serem i skwarkami.

Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w Smolniku

[obrazek3] Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w Smolniku (fot. archiwum)Gospodarstwo znane z wyjątkowej kuchni myśliwskiej, dań z pstrągów, marynat i konfitur. Przygotowują na miejscu z sezonowych produktów soki owocowe i owocowo-warzywne.

Do polecanych przez smakoszy dań zaliczyć należy: pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, pasztet z pstrąga z kaparami, wątróbkę z gęsi w miodzie gryczanym, bunc na grzance, carpaccio z dziczyzny z bundzem, zupę myśliwska z jelenia, zupę gulaszową z bażanta, pieczeń z sarny w sosie estragonowym, pieczeń z dzika ze śliwkami w czerwonym winie i żurawiną, gulasz z sarny z borowikami oraz gulasz z dzika z kaparami.

Oferują tu także do zakupu własne wyroby: kiełbasę z dzika z własnej wędzarni, pasztet z dzika, a także konfitury, miód lipowy oraz miód gryczany.

Kolejna część wkrótce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24