Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Łuka w Wetlinie
Ewa i Marcin Dobrowolscy oraz ich córka Zofia od 2003 roku prowadzą pensjonat w Wetlinie - Willa Łuka. Architektura tego obiektu, wystrój wnętrz mają nawiązywać do rodzinnych wspomnień z wołyńskiej Łuki, niegdyś leżącej w powiecie żytomierskim. Pensjonat słynie z tradycyjnie wędzonych wędlin i domowych konfitur.
Od lat gościom na śniadanie podawane są pochodzące z własnej wędzarni: szynka, schab, karkówka, żeberka, piersi indycze i kurze, boczek (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w październiku 2013 roku, jako pierwszy bieszczadzki wyrób) i słonina. Wędliny serwowane są "prosto z haka", dzięki czemu zachowują tradycyjny, intensywny, ziołowy smak.
Ustrzyki Dolne Kawiarnia Młyn
[obrazek2] Ustrzyki Dolne Kawiarnia Młyn (fot. archiwum)To zadziwiające miejsce łączące w sobie dwie funkcje. Pierwsza, z racji skali zdaje się dominować: ekspozycja zabytkowych urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna parowego z 1925 roku.
Na pięciu kondygnacjach można zobaczyć kompletne linie - pochodzące z przełomu XIX i XX w. - służące do czyszczenia i mielenia zboża (muzeummlynarstwa.pl).
W przybudówce tego gmachu znajduje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej i polskiej: tradycyjne proziaki, hryczanyki (kotleciki z kaszy gryczanej) w sosie pieczarkowym, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz - kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Rewelacją jest klepak o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, które współcześnie posypano białym serem i skwarkami.
Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w Smolniku
[obrazek3] Gospodarstwo Agroturystyczne Wilcza Jama w Smolniku (fot. archiwum)Gospodarstwo znane z wyjątkowej kuchni myśliwskiej, dań z pstrągów, marynat i konfitur. Przygotowują na miejscu z sezonowych produktów soki owocowe i owocowo-warzywne.
Do polecanych przez smakoszy dań zaliczyć należy: pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, pasztet z pstrąga z kaparami, wątróbkę z gęsi w miodzie gryczanym, bunc na grzance, carpaccio z dziczyzny z bundzem, zupę myśliwska z jelenia, zupę gulaszową z bażanta, pieczeń z sarny w sosie estragonowym, pieczeń z dzika ze śliwkami w czerwonym winie i żurawiną, gulasz z sarny z borowikami oraz gulasz z dzika z kaparami.
Oferują tu także do zakupu własne wyroby: kiełbasę z dzika z własnej wędzarni, pasztet z dzika, a także konfitury, miód lipowy oraz miód gryczany.
Kolejna część wkrótce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji