Wraz z uczniami pokażą podczas Targów EKOGALA, jak żywić się zdrowo i jak zrobić szybko przekąski ekologiczne, czyli z produktów niemodyfikowanych, bez ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, konserwantów, barwników. Tego wszystkiego, co w nadmiarze nam szkodzi.
- Warto sięgać po zapomniane przepisy babcine - przekonuje Maria Drewniak. - Skupimy się na daniach z ziaren, kaszy, mąki razowej. Orkisz to przecież złoto dla zdrowia. Zrobimy bułeczki z mąki orkiszowej oraz muffiny piernikowe, jakie każdy może w domu przygotować. Nawet, jeśli nie będą tak cudownie
wyglądać, jak "sztuczne", to zapewniam, że będą pyszne, syte i niegumowate, a chrupiące.
Do takich bułeczek robionych nie na zakwasie, ale gdzie spulchniaczem są zwykłe drożdże, nauczycielki przedmiotów zawodowych polecają np. zapomnianą czarnuszkę. O specyficznym smaku i zapachu. Roślinę poprawiającą trawienie, moczopędną, a także o działaniu przeciwbakteryjnym m.in. wzmacniającym odporność. Można też dodać ziarna słonecznika, dyni, siemienia lnianego lub sezamu.
Sam komponuj przyprawy
Co nas najbardziej boli patrząc na współczesne odżywianie się?
- W dalszym ciągu mała świadomość składu tego, co jemy. Nie czytamy etykiet. Sięgamy po brązowy chleb jako po razowy, nie patrząc, że to pieczywo po prostu barwione karmelem - mówią. - Tempo życia, moda, reklamy też nie zawsze służą zdrowemu odżywianiu się. Pochłaniamy za dużo konserwantów, barwników, przetworzonego jedzenia.
Radzą, by zwracać też uwagę na gotowe mieszanki przyprawowe.
- Pełno w nich polepszaczy, wzmacniaczy smaku. Jest też tam glutaminian sodu. Jeśli nie możemy uprawiać własnego zielnika, komponujmy własne mieszanki z czystych, suchych ziół - radzą. - Dobrym dodatkiem do smaku są też suszone, sproszkowane grzyby, suszone śliwki, ziarenka jałowca, ząbki czosnku.
Kasza na różne sposoby
Kasza kojarzy się najczęściej jako dodatek do gulaszu i ogórków kiszonych.
- Tymczasem można ja przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład z dodatkiem białego sera, cebulką, podsmażonym boczkiem. Będzie doskonałym farszem do pierogów.
Na przekąskę do pracy świetnie się zaś nadaje sałatka z ugotowanej, obłuskanej pszenicy, z dodatkami wedle smaków.
- Jeden lubi z odrobiną mięsa drobiowego, inny z rybą, czy warzywami lub z owocami, na słodko.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Komunie dzieci gwiazd są jak wesela. Najpierw ciało Chrystusa, potem DMUCHANY ZAMEK
- Ujawniamy listę klientów internetowej szamanki! Gwiazdy telewizji i żony piłkarzy...
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?