Można się spodziewać, że krąg fanów produktów dębickiej firmy jeszcze wzrośnie, bo Karol Okrasa, gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych, potrafi podawać kartacze Mateo na 30 sposobów.
Jak smakują kartacze - Kartacze z mięsem to produkt, który można bardzo łatwo przyrządzić. Połączenie farszu mięsnego z ciastem ziemniaczanym kwalifikuje produkt jako danie obiadowe z dodatkiem sosów oraz surówek. Kartacze mogą być też smacznym ciepłym posiłkiem o każdej porze dnia - zapewnia Stanisław Cabaj, prezes PHU Mateo w Dębicy.
Okazuje się, że nie trzeba być znanym kucharzem, aby zrobić z nich pożywne danie. Gotujemy je zgodnie z instrukcją (wydrukowaną na opakowaniu) przez 8 minut. Potem wyciągamy, układamy na talerzu i w zależności od upodobania doprawiamy.
Jedni zapewniają, że najsmaczniejsze są te pokropione oliwą i przyprawione ziołami, a inni za najlepsze uważają podane z podsmażonym i pokrojonym boczkiem z cebulką. Wiadomo, wszystko zależy od wyobraźni i poczucia smaku. Jak wspomnieliśmy Karol Okrasa potrafi podać je na 30 sposobów, ale jak sądzimy lista ta raczej nie jest zamknięta.
Zagraniczna promocja Karol Okrasa (pochodzi z woj. podlaskiego) promuje rodzime produkty w ramach programu Promocji Gospodarczej Polski Wschodniej. Zachwalał je np. podczas międzynarodowych targów w Moskwie, Madrycie, Paryżu i Szanghaju, w których uczestniczyło 20 firm z Polski Wschodniej. Podkarpacie reprezentowała firma Mateo. Dzięki takim pokazom i targom, kartacze oraz inne artykuły spożywcze z firmy Mateo stają się poszukiwanymi przysmakami nie tylko w Polsce, ale również za granicą.
- Oczywiście nasze wyroby kulinarne kupowane są chętnie przez mieszkańców Dębicy, Ropczyc, Rzeszowa i Warszawy – wylicza prezes Cabaj. - Eksportujemy je także do Irlandii, Anglii, Belgii, Włoch, Słowacji, Łotwy i Grecji.
Niesłabnącą popularnością cieszą się produkowane przez Mateo ruskie pierogi i uszka. Te ostatnie w dużych ilościach sprzedają się w okresie przedświątecznym za granicą tam, gdzie przebywa nasza Polonia.
Zaczynali skromnie W 1993 r. Teresa i Stanisław Cabajowie uruchomili firmę PHU Mateo w Dębicy, specjalizując się w dystrybucji lodów i mrożonek.
- Nasze początki były skromne, zaczynaliśmy jak każda mała firma. W 1996 r. zauważyliśmy braki na rynku w zakresie mrożonych wyrobów mącznych i uruchomiliśmy produkcję pierogów i uszek. Dzisiaj asortyment naszych, własnych wyrobów liczy 30 pozycji. Są to m.in.: kartacze z mięsem, kluski podkarpackie, pyzy ziemniaczane oraz z mięsem, kluski śląskie, uszka z mięsem, uszka wigilijne, uszka z grzybami, uszka z kapustą i grzybami, pierogi też na kilka sposobów, z kapustą i grzybami, z mięsem, ruskie, pierogi z jagodami, zapiekanki z pieczarkami, flaki wołowe dębickie, fasolka po bretońsku, bigos dębicki, gołąbki, krokiety z kapustą i mięsem, krokiety z kapustą.
- Zatrudniamy 60 osób. Przez 18 lat działalności staliśmy się niezaprzeczalnym liderem w województwie podkarpackim w produkcji mrożonych produktów mącznych – przyznaje właściciel firmy Mateo. – Poza trzydziestoma własnymi produktami oferujemy też szeroką gamę lodów i mrożonek innych producentów.
Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno nikt nie wywołał takiego poruszenia jak Cielecka. To zasługa młodszego partnera
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco
- Peretti po raz pierwszy na mieście od śmierci syna. Poszła do knajpy gwiazd [FOTO]