MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grillowanie w kurpiowskim stylu

opr. Alina Bosak
Grilujemy nie tylko mięso, ale i warzywa. Zwłaszcza tych ostatnich bardzo brakuje w naszej codziennej diecie. Fot. Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka”
Grilujemy nie tylko mięso, ale i warzywa. Zwłaszcza tych ostatnich bardzo brakuje w naszej codziennej diecie. Fot. Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka”
Sezon na grilla rozpoczął się na dobre. W ogrodach, na działkach i na tarasach unosi się aromatyczny zapach grillowanych produktów. Moda na spędzanie weekendów na świeżym powietrzu i wspólne biesiadowanie, przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych.

 

Grillowanie tradycyjnej kiełbaski już nie jest wystarczające. Teraz, na naszym grillu obecne są różnego rodzaju mięsa, przyrządzane w rozmaity sposób - w marynatach, czy okraszane warzywami. A producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych, "grillowych" ofert.

Zauważyli oni, że nasze rodzinne grillowanie można urozmaicić nie tylko potrawami typowo mięsnymi. Idealnym produktem na grilla jest także przygotowana z ziemniaków kiszka ziemniaczana. Wywodzi się ona z Polski północno-wschodniej. W swojej ofercie, ten tradycyjny produkt mają np. Zakłady Mięsne „Pekpol Ostrołęka”.

Skąd się wzięła kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana to bardzo popularna potrawa w Polsce północno-wschodniej. Jedzą ją ze smakiem prawie wszyscy. Jest to potrawa ze startych ziemniaków z dodatkiem podsmażanego boczku i przypraw. Tak przygotowany produkt nadziewany jest w cienkie jelita wieprzowe. Gotowa kiszka ziemniaczana jest doskonała na grilla, świetnie także się sprawdza usmażona na patelni.

Podczas pieczenia lub grillowania kiszkę powinno się nakłuć za pomocą widelca, czy wykałaczki co zapobiega pękaniu jelit. Aby nasza kiszka świetnie prezentowała się na grillowym stole, w połowie pieczenia należy produkt odwrócić, aby zarumienił się z obu stron. Jeżeli tak przygotujemy kiszkę ziemniaczaną możemy mieć pewność, że osoby zajadające się tradycyjną kiełbasą, czy karkówką będą z zazdrością spoglądać na nasze danie.

Przypraw odrobina

Należy zwrócić uwagę, że kiszka z racji swojej prostoty, nie lubi nadmiaru przypraw, które mogłyby zdominować jej oryginalny smak. Dlatego, do jej przygotowania używa się jedynie soli, pieprzu i majeranku. Można ją podać z przysmażoną na złoto cebulką. Kiszka ziemniaczana z oferty Pekpolu, to propozycja dla tych, którzy tegoroczny sezon grillowy nie chcą spędzić w ten sam sposób.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24