Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Guacamole, czyli pasta z awokado. Proste przepisy na zdrowy sos do kanapek i przekąsek

gkr
Pasta z awokado jest niezwykle zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Pasta z awokado jest niezwykle zdrowa i prosta w przygotowaniu. Polska Press
Pasta z awokado, czyli guacamole to najpopularniejszy sos rodem z Meksyku. W wersji podstawowej dodaje się do niego sól i sok z limonki lub cytryny. Przepisy na pastę z awokado są jednak często urozmaicane. Do pasty dodaje się jajka, pomidory, cebulę albo przyprawy takie jak kolendra, czosnek czy papryka chili. Pasta z awokado jest idealna do kanapek i przekąsek serwowanych w trakcie domowych imprez. Jest bardzo zdrowa i ma sporo wartości odżywczych.

W kuchni meksykańskiej guacamole jest niezwykle popularne. Dodaje się je tutaj niemal do każdej przystawki. W zasadzie nic dziwnego, jeżeli pod uwagę weźmiemy fakt, że 76 procent upraw awokado pochodzi z Ameryki Północnej i dodamy do tego doskonałe właściwości odżywcze i zdrowotne tego owocu.

Zdrowotne właściwości awokado

Zanim przejdziemy do przepisów na pastę z awokado, kilka faktów, które warto wiedzieć o tym niezwykłym owocu. W medycynie ludowej od dawien dawna awokado stosowane było m.in. w leczeniu nadciśnienia tętniczego, zapalenia oskrzeli, cukrzycy czy biegunek. Owoc zawiera aż do 30 procent nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), które nie powodują wzrostu cholesterolu. Jest w nim też dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz sporo witamin A, C, E i tych z grupy B. Dorzućcie do tego wapń, magnez i fosfor i w jednym owocu mamy prawdziwą, naturalną aptekę.

Tabelę z wartościami odżywczymi awokado znajdziecie na końcu tekstu.

Przepis na guacamole jest niezwykle prosty. Wystarczy awokado, odrobina soli i soku z cytryny.
Przepis na guacamole jest niezwykle prosty. Wystarczy awokado, odrobina soli i soku z cytryny. pixabay.com

Pasta z awokado: przepis podstawowy na guacamole

Podstawowy przepis na pastę z awokado, która idealnie nadaje się do kanapek i innych przekąsek, jest niezwykle prosty. Do przygotowania guacamole wystarczą trzy składniki:

  • dojrzałe awokado
  • szczypta soli
  • sok z cytryny lub limonki

Jak zrobić pastę?

  1. Na początek awokado trzeba pozbawić pestki. Najprościej przeciąć je dookoła wzdłuż, po czym lekko przekręcić, wtedy jedna z części łatwo się oddzieli
  2. Wyciągamy pestkę, a miąższ wydrążamy łyżką
  3. Rozcieramy awokado w miseczce, dodajemy do smaku sól i sok z cytryny

WIDEO: Przepis Pascala na guacamole - najsłynniejszy meksykański sos

Źródło:
TVN

Z czym jeść guacamole? Jajka, suszone pomidory, ciecierzyca i wędzona ryba to świetne dodatki

Gdy już wyjdzie nam podstawowy przepis na pastę z awokado (jest tak prosty, że dlaczego miałby nie wyjść), warto poeksperymentować w kuchni z dodatkowymi smakami. Z czym jeść guacamole? Pasta z awokado doskonale sprawdzi się z dodatkiem takich składników jak jajka, suszone pomidory, gotowana ciecierzyca, czosnek czy wędzona ryba. Oto kilka przepisów, które na pewno wam posmakują.

Pasta z awokado i jajka z dodatkiem czosnku, czyli guacamole inaczej

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Awokado pozbawić pestki i rozetrzeć
  2. Dodać pokrojone w kostkę jajka, roztarty ząbek czosnku i sok z cytryny
  3. Całość zmiksować na gładką masę i doprawić do smaku
Do podstawowego przepisu na pastę z awokado można dodać dowolne składniki.
Do podstawowego przepisu na pastę z awokado można dodać dowolne składniki. pixabay

Pasta z awokado. Przepis na guacamole z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pestek dyni (może też być słonecznik)
  • sok z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Do rozgniecionego awokado dodać posiekane drobno pomidory i pestki dyni. Całość wymieszać lub zblendować. Doprawić do smaku.

Prosty przepis na pastę awokado z wędzoną rybą

  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g wędzonej ryby (może być np. łosoś lub makrela)
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Przygotować pastę z awokado, dodać do niej rozdrobnioną rybę i pozostałe składniki. Całość wymieszać.

Awokado, z którego robi się guacamole, to jeden z najzdrowszych owoców na świecie.
Awokado, z którego robi się guacamole, to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. pixabay

Wartości odżywcze awokado (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 160 kcal
  • Białko ogółem - 2.00 g
  • Tłuszcz - 14.66 g
  • Węglowodany - 8.53 g (w tym cukry proste 0.66)
  • Błonnik - 6.7 g

Witaminy

  • Witamina C – 10.0 mg
  • Tiamina – 0.067 mg
  • Ryboflawina – 0.130 mg
  • Niacyna - 1.738 mg
  • Witamina B6 - 0.257 mg
  • Kwas foliowy - 81 µg
  • Witamina A – 146 IU
  • Witamina E – 2.07 mg
  • Witamina K - 21.0 µg

Minerały

  • Wapń – 12 mg
  • Żelazo - 0.55 mg
  • Magnez - 29 mg
  • Fosfor - 52 mg
  • Potas - 485 mg
  • Sód – 7 mg
  • Cynk - 0.64 mg

Kwasy tłuszczowe

  • nasycone - 2.126 g
  • jednonienasycone - 9.799 g
  • wielonienasycone - 1.816 g

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

WIDEO: Dlaczego warto jeść awokado?

Źródło:
TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24