Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienne smaki: Piramida z placków ziemniaczanych

Ula Sobol
- To smaczne, pożywne i rozgrzewające danie. W sam raz na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi - proponuje Eugenia Sobczyk
- To smaczne, pożywne i rozgrzewające danie. W sam raz na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi - proponuje Eugenia Sobczyk Krystyna Baranowska
Piramida z placków ziemniaczanych poleca Eugenia Sobczyk, szefowa i właścicielka lokalu Pasibrzuch, przy ul. Jagiellońskiej w Rzeszowie, współpracującego ze Sweetdeal.pl
Eugenia Sobczyk, szefowa i właścicielka lokalu Pasibrzuch, przy ul. Jagiellońskiej w Rzeszowie.
Eugenia Sobczyk, szefowa i właścicielka lokalu Pasibrzuch, przy ul. Jagiellońskiej w Rzeszowie. Krystyna Baranowska

Eugenia Sobczyk, szefowa i właścicielka lokalu Pasibrzuch, przy ul. Jagiellońskiej w Rzeszowie. (fot. Krystyna Baranowska)Z nadejściem jesieni zmienia się nasze menu na bardziej cięższe i gorące - tłumaczy Eugenia Sobczyk. - Jedną z takich potraw są chrupiące placki ziemniaczane. To smaczne, pożywne i rozgrzewające danie. W sam raz na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Dlatego proponuję piramidę z placków ziemniaczanych z sosem mięsno-pomidorowym, przekładaną serem żółtym.

koniecznie spróbuj lasagne ze szpinakiem, mielonym mięsem i sosem pomidorowym za 7 zł lub piramidę placków z sosem przekładanych żółtym serem za 6.50 zł

Składniki (dla 4 osób):

Placki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 5 łyżek mąki pszennej, sól, pieprz, 1 duża cebula, 5 ząbków czosnku, marchewka, szczypta kurkumy, natka pietruszki, olej do smażenia. Sos: 0,5 kg mięsa wieprzowego, 300 dag pieczarek, 1 duża cebula, 2 czerwone papryki, ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku, przecier pomidorowy, pieprz, sól do smaku, papryka chili, natka pietruszki, świeża bazylia.

Wykonanie:

Ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Odsączyć z wody i dodać resztę składników. Mieszać i smażyć na rozgrzanym oleju aż placki będą rumiane i chrupiące.
Pokrojone mięso przyprawić solą i pieprzem. Obtaczać w mące i smażyć. Dodać pieczarki i cebulę, i jeszcze podsmażyć. Zalać całość wodą (około 0,5 litra) i dodać ziele, czosnek, liść laurowy oraz czerwoną paprykę. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Dodać przecier pomidorowy, paprykę chili, natkę pietruszki i świeżą bazylię.
Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24