Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krążałki robiono z małych główek kapusty. Podawano z gotowanymi ziemniakami

Ula Sobol
Krążałki
Krążałki Archiwum Nowin
Przepis na krążałki podaje Koło Gospodyń Wiejkich „Babiniec” w Czarnej Górnej (gm. Czarna, powiat bieszczadzki). Jesienią, kiedy zbierano kapustę z pola, z małych główek robiono krążałki, które podawano z gotowanymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1 kg bardzo małych główek kapusty.

Zalewa:

  • 0,5-1 l kwasu z ogórków kiszonych,
  • 2-3 ogórki kiszone starte na tarce,
  • 8 ząbków
  • czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 łyżek oleju.

Wykonanie:

Kapustę ugotować w dobrze osolonej wodzie. Ostudzić i lekko odcisnąć. Ułożyć ją w głębokiej salaterce i zalać zalewą. Odstawić na 24 godziny i podawać z ziemniakami okraszonymi skwarkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24