MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Królik w rozmarynie

pjahn
Dawno minęły czasy, gdy królik był na naszych stołach dość popularnym daniem i to nie tylko w formie wielkanocnego pasztetu. Szkoda, że odszedł w zapomnienie, bo jego mięso jest bardzo delikatne i bardzo smaczne. Może dlatego nie będzie to tania potrawa, ale zachęcam, by pokusić się o jej przygotowanie. Nikt nie pożałuje (może z wyjątkiem królika).

Składniki:

- mięso królika - 1 kg
- kostka rosołowa
- olej z oliwek
- ocet - 500 ml
- wino białe wytrawne - 100 ml
- czosnek, sól, pieprz, rozmaryn

Danie dla 4 osób
Cena - ok. 30 zł

Sposób przyrządzenia:

Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę: pół litra wody, pół litra octu, dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie pokruszone gałązki świeżego rozmarynu (może być sproszkowany). Do tego wkładamy poćwiartowanego królika i pozostawiamy w garnuszku na 24 godziny.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wyjmujemy mięso z marynaty, solimy, pieprzymy i przysmażamy na złoty kolor. Następnie dolewamy bulionu (kostka rosołowa rozmieszana w 250 ml wody). Dolewamy białego wina i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu
Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy odrobinę pokruszonego rozmarynu i posiekany 1 ząbek czosnku.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24