Nasze Dobre Podkarpackie. Makaron Novelle Diabetic smakuje i wspiera organizm w walce z cukrzycą

Materiał promocyjny Nasze Dobre Podkarpackie
Makaron Novelle Diabetic reprezentuje linię produktów prozdrowotnych spółki Makarony Polskie SA, których zadaniem jest profilaktyka oraz wsparcie organizmu ludzkiego w walce z chorobami cywilizacyjnymi.

Makaron Novelle Diabetic to produkt, który nie tylko zaspakaja głód, ale również wspiera organizm człowieka w walce z cukrzycą typu 2. Innowacyjna receptura produktu została opracowana przez Centrum Badawczo-Rozwojowe spółki Makarony Polskie SA, we współpracy z jednostkami naukowymi: Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, który przeprowadził selekcję surowców bioaktywnych oraz oznaczył właściwości przeciwutleniające makaronu Novelle Diabetic, a także Uniwersytetem Rzeszowskim, który przeprowadził badania wpływu spożywania makaronu Novelle Diabetic na parametry biochemiczne krwi człowieka.

Makaron Novelle Diabetic mieści się w grupie produktów charakteryzujących się niskim indeksem glikemicznym tj. poniżej 55 (Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej).

Makaron Novelle Diabetic posiada w swoim składzie wysoką zawartość naturalnie występującego błonnika pokarmowego, który przyczynia się do zmniejszonego wchłaniania m.in. glukozy, cholesterolu, triacylogliceroli oraz zmniejsza zapotrzebowanie organizmu człowieka na insulinę. Utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi oraz prawidłowego metabolizmu węglowodanów wspierają także mikroelementy w postaci chromu i cynku, zawarte w makaronie Novelle Diabetic.

Kolejną zaletą makaronu Novelle Diabetic jest połączenie w jego recepturze mąki pszennej i mąki z soczewicy czarnej dzięki czemu uzyskano efekt wzajemnego uzupełnienia egzogennych aminokwasów limitujących i podniesiono wartość odżywczą białka zawartego w produkcie. Mąka z czarnej soczewicy zapewnia ponadto wysoką zawartość związków polifenolowych (4-krotnie wyższa w stosunku do mąki z pszenicy durum) i aktywność przeciwutleniającą (zdolność do wyłapywania wolnych rodników w organizmie człowieka jest 9-krotnie wyższa w stosunku do mąki z pszenicy durum). Dodatek łuski gryki jest źródłem flawonoidów, m.in. rutyny i kwercetyny, które wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, mają duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.

Obecnie trwają procedury związane ze zgłoszeniem patentowym.

W trosce o najwyższą jakość i walory smakowe produktów makaronowych oferowanych przez spółkę Makarony Polskie SA proces wytwarzania prowadzony jest zgodnie z wymogami Zintegrowanego Systemu Zarządzania Jakością HACCP/IFS, w oparciu o nowoczesne, zautomatyzowane linie produkcyjne dające gwarancję bardzo dobrej jakości i czystości mikrobiologicznej produktu.

* Badanie przeprowadzone na grupie 30 osób przy zastosowaniu dwutygodniowej, zbilansowanej diety zawierającej makaron Novelle Diabetic

O produkcie. Makaron Novelle Diabetic
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, dzięki zawartości chromu oraz cynku.

Składniki:

  • mąka z soczewicy czarnej (73,5%),
  • mąka pełnoziarnista z pszenicy twardej (Triticum durum),
  • mielona łuska gryki,
  • cynk,
  • chrom.

Producent:
Makarony Polskie SA,
ul. Podkarpacka 15a,
35-082 Rzeszów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24