Podstawą udanego wesela jest dobre jedzenie. Co dziś serwuje się na weselny obiad?
Sezon ślubny już się powoli kończy, ale w tym sezonie jest moda na aksamitne zupy krem z przyciągającym uwagę dodatkiem, ryby serwowane w różnej postaci oraz dania wegetariańkie.
Czy menu zależy od sezonu?
W każdym sezonie ślubnym pojawiają się nowe propozycje, a przede wszystkim - pomysły młodej pary.
Czy dużą popularnością cieszą się jeszcze wiejskie stoły?
Wiejskie stoły nadal cieszą się dużą popularnością, szczególnie w regionach wiejskich lub na weselach międzynarodowych, na których goście chcą spróbować tradycyjnych oraz regionalnych polskich potraw.
A co z odwiecznym rosołem z makaronem?
Tradycyjny rosół, jeśli jest serwowany, to bardzo często z nutą oryginalności, m.in.
z limonką czy papryką, lub przedstawiony w szlachetniejszej postaci, jak np. rosół z królika, z kaczki czy z gęsi.
Tradycja idzie w parze z nowoczesnością?
Obecny trend w kulinarniach to serwowanie tradycyjnych potraw weselnych w niecodziennej formie, m.in. z dodatkiem egzotycznych sosów. Więcej możliwości na nowoczesność i oryginalność dają nam zimne przystawkami, których na weselnym stole odnaleźć można całe mnóstwo, np. tatar, sushi, owoce morza.
Idealne weselne menu według pana...
Wystawny i wykwintny obiad: cztery dania (przystawka, zupa, danie główne i deser). Wszystkie dania powinny być, oczywiście, smaczne i pięknie się prezentować. Ważne jednak, aby danie główne było jeszcze sycące. Nie może przecież zabraknąć gościom energii do zabawy. Serwowane propozycje w menu obiadowym warto urozmaicić kulinarnie (ryby, różne rodzaje mięs, sałatki). Do tego bufety z zimnych zakąsek . Najlepiej połączenie tradycyjnych potraw z oryginalnymi.
Czy warto przygotować oddzielne potrawy dla najmłodszych gości weselnych?
Tak, warto! Menu weselne podobnie - powinno być dopasowane do wieku i ewentualnie specjalnych potrzeb gości weselnych. Zatem najmłodsi będą bardziej się cieszyć z potraw, które są kolorowe, lżejsze smakowo i łatwe w nałożeniu na talerz. Na weselach świetnie sprawdzają się dla dzieci małe porcje rosołu z makaronem, domowe frytki, mięsne pulpeciki, kawałki kurczaka czy też pizzy. Poza ciepłymi daniami warto pamiętać również o przekąskach dla dzieci: owocach, kolorowy kanapeczkach czy ciasteczkach owsianych oraz dużej ilości soków do picia.
Propozycja szefa kuchni na weselny wykwintne danie to: pralina z kurczaka w galaretce z mango z musem marchewkowo-kardamonowym i amarantusem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce