Nowości w menu weselnym

Ula Sobol
Bartosz Frydrych
Udostępnij:
- Obecny trend w kulinariach to serwowanie tradycyjnych weselnych potraw w niecodziennej formie, m.in. z dodatkiem egzotycznych sosów - mówi Michał Kuduk, szef kuchni z restauracji Simple w hotelu Blue Diamond Active SPA w Nowej Wsi

Podstawą udanego wesela jest dobre jedzenie. Co dziś serwuje się na weselny obiad?
Sezon ślubny już się powoli kończy, ale w tym sezonie jest moda na aksamitne zupy krem z przyciągającym uwagę dodatkiem, ryby serwowane w różnej postaci oraz dania wegetariańkie.

Czy menu zależy od sezonu?
W każdym sezonie ślubnym pojawiają się nowe propozycje, a przede wszystkim - pomysły młodej pary.

Czy dużą popularnością cieszą się jeszcze wiejskie stoły?
Wiejskie stoły nadal cieszą się dużą popularnością, szczególnie w regionach wiejskich lub na weselach międzynarodowych, na których goście chcą spróbować tradycyjnych oraz regionalnych polskich potraw.

A co z odwiecznym rosołem z makaronem?
Tradycyjny rosół, jeśli jest serwowany, to bardzo często z nutą oryginalności, m.in.
z limonką czy papryką, lub przedstawiony w szlachetniejszej postaci, jak np. rosół z królika, z kaczki czy z gęsi.

Tradycja idzie w parze z nowoczesnością?
Obecny trend w kulinarniach to serwowanie tradycyjnych potraw weselnych w niecodziennej formie, m.in. z dodatkiem egzotycznych sosów. Więcej możliwości na nowoczesność i oryginalność dają nam zimne przystawkami, których na weselnym stole odnaleźć można całe mnóstwo, np. tatar, sushi, owoce morza.

Idealne weselne menu według pana...
Wystawny i wykwintny obiad: cztery dania (przystawka, zupa, danie główne i deser). Wszystkie dania powinny być, oczywiście, smaczne i pięknie się prezentować. Ważne jednak, aby danie główne było jeszcze sycące. Nie może przecież zabraknąć gościom energii do zabawy. Serwowane propozycje w menu obiadowym warto urozmaicić kulinarnie (ryby, różne rodzaje mięs, sałatki). Do tego bufety z zimnych zakąsek . Najlepiej połączenie tradycyjnych potraw z oryginalnymi.

Czy warto przygotować oddzielne potrawy dla najmłodszych gości weselnych?
Tak, warto! Menu weselne podobnie - powinno być dopasowane do wieku i ewentualnie specjalnych potrzeb gości weselnych. Zatem najmłodsi będą bardziej się cieszyć z potraw, które są kolorowe, lżejsze smakowo i łatwe w nałożeniu na talerz. Na weselach świetnie sprawdzają się dla dzieci małe porcje rosołu z makaronem, domowe frytki, mięsne pulpeciki, kawałki kurczaka czy też pizzy. Poza ciepłymi daniami warto pamiętać również o przekąskach dla dzieci: owocach, kolorowy kanapeczkach czy ciasteczkach owsianych oraz dużej ilości soków do picia.

Propozycja szefa kuchni na weselny wykwintne danie to: pralina z kurczaka w galaretce z mango z musem marchewkowo-kardamonowym i amarantusem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie