Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowości w menu weselnym

Ula Sobol
Bartosz Frydrych
- Obecny trend w kulinariach to serwowanie tradycyjnych weselnych potraw w niecodziennej formie, m.in. z dodatkiem egzotycznych sosów - mówi Michał Kuduk, szef kuchni z restauracji Simple w hotelu Blue Diamond Active SPA w Nowej Wsi

Podstawą udanego wesela jest dobre jedzenie. Co dziś serwuje się na weselny obiad?
Sezon ślubny już się powoli kończy, ale w tym sezonie jest moda na aksamitne zupy krem z przyciągającym uwagę dodatkiem, ryby serwowane w różnej postaci oraz dania wegetariańkie.

Czy menu zależy od sezonu?
W każdym sezonie ślubnym pojawiają się nowe propozycje, a przede wszystkim - pomysły młodej pary.

Czy dużą popularnością cieszą się jeszcze wiejskie stoły?
Wiejskie stoły nadal cieszą się dużą popularnością, szczególnie w regionach wiejskich lub na weselach międzynarodowych, na których goście chcą spróbować tradycyjnych oraz regionalnych polskich potraw.

A co z odwiecznym rosołem z makaronem?
Tradycyjny rosół, jeśli jest serwowany, to bardzo często z nutą oryginalności, m.in.
z limonką czy papryką, lub przedstawiony w szlachetniejszej postaci, jak np. rosół z królika, z kaczki czy z gęsi.

Tradycja idzie w parze z nowoczesnością?
Obecny trend w kulinarniach to serwowanie tradycyjnych potraw weselnych w niecodziennej formie, m.in. z dodatkiem egzotycznych sosów. Więcej możliwości na nowoczesność i oryginalność dają nam zimne przystawkami, których na weselnym stole odnaleźć można całe mnóstwo, np. tatar, sushi, owoce morza.

Idealne weselne menu według pana...
Wystawny i wykwintny obiad: cztery dania (przystawka, zupa, danie główne i deser). Wszystkie dania powinny być, oczywiście, smaczne i pięknie się prezentować. Ważne jednak, aby danie główne było jeszcze sycące. Nie może przecież zabraknąć gościom energii do zabawy. Serwowane propozycje w menu obiadowym warto urozmaicić kulinarnie (ryby, różne rodzaje mięs, sałatki). Do tego bufety z zimnych zakąsek . Najlepiej połączenie tradycyjnych potraw z oryginalnymi.

Czy warto przygotować oddzielne potrawy dla najmłodszych gości weselnych?
Tak, warto! Menu weselne podobnie - powinno być dopasowane do wieku i ewentualnie specjalnych potrzeb gości weselnych. Zatem najmłodsi będą bardziej się cieszyć z potraw, które są kolorowe, lżejsze smakowo i łatwe w nałożeniu na talerz. Na weselach świetnie sprawdzają się dla dzieci małe porcje rosołu z makaronem, domowe frytki, mięsne pulpeciki, kawałki kurczaka czy też pizzy. Poza ciepłymi daniami warto pamiętać również o przekąskach dla dzieci: owocach, kolorowy kanapeczkach czy ciasteczkach owsianych oraz dużej ilości soków do picia.

Propozycja szefa kuchni na weselny wykwintne danie to: pralina z kurczaka w galaretce z mango z musem marchewkowo-kardamonowym i amarantusem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24