Pieczywo pszenne wyborowe z piekarni Krupa. Wieloletnie doświadczenie i tradycja

Ula Sobol
Pieczywo pszenne wyborowe z piekarni Krupa Archiwum Nowin
W tym roku Piekarnia Krupa do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie zgłosiła pieczywo pszenne wyborowe. - Bazujemy na wieloetapowym procesie wytwarzania pieczywa. Nie stosujemy szybkich, pędzonych nadmierną ilością drożdży oraz innych środków spulchniających, przemysłowych technologii, czy wcześniejszego zamrażania - zapewnia Grzegorz Krupa, współwłaściciel piekarni Krupa.

Piekarnia rozpoczęła działalność w 1937 roku. Jej atuty to wieloletnie doświadczenie, sprawdzone naturalne receptury i bogaty asortyment. Właścicielami są: Mieczysław Krupa, Grzegorz Krupa i Magdalena Kutnik

- Jesteśmy małym zakładem, wręcz manufakturą, która dziś zatrudnia tylko sześć osób, ale najważniejsze jest to, że bazujemy na dawnych, sprawdzonych recepturach. Mamy wieloletnie doświadczenie i dużą wiedzę. Nie zmieniamy procesu technologicznego. Jesteśmy w stanie tak przygotować prawdziwy chleb, aby całkowicie uciec od chemii - podkreśla Grzegorz Krupa, jeden z trzech właścicieli Piekarni Krupa w Rzeszowie.

Asortyment dostosowany do potrzeb rynku

Piekarnia Krupa znajduje się na ul. ks. Feliksa Dymnickiego 6 (bocznej ulicy łączącej ul. 3 Maja i Słowackiego) w Rzeszowie. Lokalizacja nie zmieniła się od 1948 roku.

- Dostosowujemy swój asortyment do potrzeb współczesnego rynku. Mamy pieczywo począwszy od tradycyjnego chleba, chleba żytniego z pełnego przemiału, chleba wiejskiego pieczonego na liściu kapusty, aż po chleb pasterski z boczkiem i cebulą oraz chleby o małej zawartości mąki (chleb żytni na miodzie z ziarnami) - dodaje Grzegorz Krupa.

Jeśli chodzi o asortyment Piekarni Krupa, warto wspomnieć o znanym chlebie orkiszowym z pełnego przemiału, który dobrze się przyjął na podkarpackim rynku ze względu na właściwości smakowe i zdrowotne. Chleb orkiszowy z pełnego przemiału był zgłoszony do konkursu Nowin „Nasze Dobre Podkarpackie 2014“.

W tym roku do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie piekarnia zgłosiła pieczywo pszenne wyborowe. - Nasze technologie odwołują się do tradycyjnych receptur. Bazujemy na wieloetapowym procesie wytwarzania pieczywa. Nie stosujemy szybkich, pędzonych nadmierną ilością drożdży oraz innych środków spulchniających, przemysłowych technologii, czy wcześniejszego zamrażania – mówi Grzegorz Krupa. - Wytwarzanie pieczywa pszennego na podmłodzie poolish jest bardzo czasochłonne, a tym samym kosztowne. Zapewnia to otrzymywanie szczególnie aromatycznego i smakowitego pieczywa.

Pieczywo bez chemicznych ulepszaczy

Co wyróżnia Piekarnię Krupa na rynku, gdzie mamy ogromny wybór pieczywa o nowych recepturach, kształtach, kolorach, a nawet zapachu?

- Do naszego pieczywa nie dodawaliśmy, nie dodajemy i nie będziemy dodawać żadnych chemicznych ulepszaczy czy spulchniaczy, a przy tym nie odbiegamy od prawidłowego sposobu produkowania pieczywa - zapewnia właściciel piekarni. - Do produkcji prawdziwego chleba wystarczy jedynie mąka, sól, woda i drożdże - podkreśla pan Grzegorz.

Od nas zależy, jakie pieczywo kupujemy

Powinniśmy uważnie czytać etykiety i kupować produkty, w których w składzie nie ma żadnego chemicznego składnika.

- Jeśli chodzi o dawne receptury, to najważniejszym czynnikiem jest tutaj czas - zaznacza pan Grzegorz.

- Cykl technologiczny musi trwać kilkanaście godzin. Nie da się zrobić dobrego i zdrowego chleba w krótkim czasie. U nas, zanim chleb pojawi się na półce, około 12 godzin wcześniej zaczyna się cały proces przygotowania. W tym wszystkim najważniejsze jest odpowiednie i właściwe prowadzenie rozczynów pszennych i kwasu chlebowego.

Pieczywo pszenne wyborowe z piekarni Krupa. Wieloletnie doświadczenie i tradycja

Jakie są możliwości spłaty mikropożyczki? Ekspert radzi

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Garniec Smaku

Bułki kajzerki od Krupy - najlepsze i jedyne jakie kupuję!

K
Kaktus

Pieczywo bdb. Kłuje w oczy jedynie rękawiczka jednorazowa "wielokrotnego użytku" i wydawanie pieniędzy w tej samej rękawiczce w której pakuje się pieczywo.

Dodaj ogłoszenie