Jakie smaki towarzyszą mieszkańcom Tarnobrzega na co dzień? Czy chętnie bazują na recepturach ze starych przepiśników? A może wolą eksperymentować?
Odpowiedzi na te pytania przez ostatni rok szukały tarnobrzeskie organizacje: znana z wielu inicjatyw, m.in. “425 dla TBG”, Dolina Smaku oraz Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe Libri.
- Efektem jest wydana wspólnymi siłami, nakładem 200 egzemplarzy, Tarnobrzeska Książka Kucharska, w której 64 autorów prezentuje ponad 260 przepisów na swoje ulubione dania. Wielka w tym zasługa “Libri”, której szefuje Anna Żarów, bo to ona nadała formę tej publikacji. Bez niej nie byłoby tej książki - mówi prezes Doliny Smaku Monika Zając.
Książka powstała w ramach akcji społecznej „425dlaTBG” zainicjowanej przez Dolinę Smaku w 2018 roku. Celem pomysłodawców akcji było uczczenie 425. Wielkich Urodzin Tarnobrzega w różnych dziedzinach życia społecznego. W tym tej, która składa się na nasze tarnobrzeskie dziedzictwo kulinarne.
Ideą, która przyświecała publikacji, było natomiast ocalenie od zapomnienia receptur na nasze dania lokalne i pokazanie jak różnorodne współcześnie są jadłospisy mieszkańców Tarnobrzega i osób z Tarnobrzegiem związanych.
Tarnobrzeską Książkę Kulinarną napisało ponad 60 autorów. Są wśród nich też autorzy zbiorowi - Grupa Kulinarna oraz Klub Smakosza Środowiskowego Domu Samopomocy w Tarnobrzegu. Część przepisów pochodzi od blogerów, autorów stron kulinarnych prowadzonych przez tarnobrzeżan, takich jak: dolinasmaku.eu, pysznaramka.pl, mientablog.com, Smacznie Pysznie Kalorycznie.
Co znajdziecie na kartach książki? Przepisy na egzotyczne jak do tej pory potrawy: crème caramel, burger z nachos, chutney, dal, hummus, falafele, wodorosty nori, tempura, tapenada. Nie brakuje w niej eksperymentalnych połączeń - arbuza, cebuli, sera feta i lodów miętowych, czy selera zawijanego w arkusze nori.
- Przysłane do książki receptury świadczą o tym, że autorzy lubią eksperymentować, ale pozostają również wierni swoim korzeniom, rodzimym, dzikowskim, lasowiackim smakom, domowym sprawdzonym przepisom. W tej grupie, królują dania, które łączy coś więcej niż tradycyjna receptura. One mają swoją historię, kryją pewną rodzinną opowieść, którą przy stole snują ich autorzy - mówi Monika Zając.
I tak „Freyerówki”, orzechowe ciasteczka, które jadało się w dzikowskim domu wybitnego przedwojennego lekkoatlety Alfreda Freyera otwierają dział potraw pochodzących ze starych przepiśników. Tu odnajdziemy receptury na dania takie jak: proziaki, hopcie lasowiackie, fuczki, parowańce, pierogi z bobem, kartacze po tarnobrzesku, knysze, tarnobrzeskie sakwy, wereszczaki, karp w śmietanie czy zupa lubczykowa.
Spotkanie autorskie promujące książkę odbędzie się we wtorek 9 lipca o godzinie 17 w Środowiskowym Domu Kultury przy Tarnobrzeskiej Spółdzielni Mieszkaniowej w Tarnobrzegu. Organizatorzy serdecznie zapraszają. To okazja aby nabyć książkę i porozmawiać z autorami przepisów.
Giganci zatruwają świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Na co Anita Sokołowska przeznaczy wygraną? Zaskakująca odpowiedź jej partnera
- Edward Miszczak w ogniu pytań! Brakuje mu słów w rozmowie o Dagmarze Kaźmierskiej
- Co się dzieje na głowie Sykut-Jeżyny? Kolejny tydzień i kolejna zmiana [ZDJĘCIA]
- Żona Stuhra wyjada po nim resztki i się tym chwali! Wymyśliła na to nową nazwę