Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na czarny makaron Tagiattele barwiony mątwą morską

Ula Sobol
Szef kuchni prezentuje czarny makaron Tagiattele barwiony mątwą morską – Osobiście polecam to danie. Jest proste, szybkie w wykonaniu i smaczne – zapewnia Michał Dęgus.
Szef kuchni prezentuje czarny makaron Tagiattele barwiony mątwą morską – Osobiście polecam to danie. Jest proste, szybkie w wykonaniu i smaczne – zapewnia Michał Dęgus. Krystyna Baranowska
Przepis na czarny makaron Tagiattele poleca szef kuchni w restauracji Italia współpracującej ze Sweetdeal.pl

Restauracja Italia zaprasza na pasty, makarony i pizze za pół ceny!

Czarny makaron Tagiattele
Czarny makaron Tagiattele Krystyna Baranowska

Czarny makaron Tagiattele (fot. Krystyna Baranowska)

Restauracja Italia zaprasza na pasty, makarony i pizze za pół ceny!

Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakują włoskie pasty, makarony i pizze przyrządzane przez Michała Dęgusa od dziś możesz je kupić za pół ceny (!) na stronie z zakupami grupowymi Sweetdeal

Włoska restauracja Italia to nowe miejsce na gastronomicznej mapie Rzeszowa. Lokal mieści się w samym centrum na Rynku. - I przyciąga prawdziwych fanów kuchni włoskiej - podkreśla Michał Dęgus, szef kuchni w restauracji Italia w Rzeszowie.

Karta menu zawiera kilkadziesiąt pozycji, opartych na starych, włoskich recepturach. Przystępne ceny oraz proste i smaczne potrawy.

- Dania mogą zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienia - śmieje się szef kuchni.

Słabość do włoskiej kuchni

Italia - restauracja włoska

Italia - restauracja włoska na rzeszowskim Rynku istnieje od 1,5 roku. Oferuje potrawy kuchni włoskiej i francuskiej. W każdy czwartek jest dostawa świeżych muli. Szef kuchni przyrządza je na bieżąco, na dwa sposoby: na ostro z pomidorami oraz w delikatnym sosie śmietanowym z koprem włoskim. Dużym powodzeniem cieszą się u nich domowe makarony z sosami m.in. tagiatelle, penne, spaghetti oraz fetuccine.

Michał Dęgus gotuje od 15 lat. Z wykształcenia kucharz-cukiernik. Zna kuchnię polską, azjatycką, grecką, węgierską, francuską i włoską, do której ma największą słabość. Jest ona prosta, lekkostrawna i przyrządzana z naturalnych składników.

Na swój warsztat kulinarny bierze składniki najwyższej jakości sprowadzane prosto z Włoch. Specjałem kuchni jest pizza, wypiekana w prawdziwym włoskim piecu, opalanym drzewem.

- To pizza na delikatnym, chrupiącym cieście i sporządzana według tradycyjnej, włoskiej receptury - dodaje szef kuchni i podkreśla, że prawdziwy włoski klimat tworzy w restauracji przede wszystkim jedzenie, ale także ciepła, domowa atmosfera.

Szybko gotujemy

Lokal, chociaż niewielki jest przytulny i przyjazny dla rodzin z dziećmi.

- I czas oczekiwania na wybrane dania jest bardzo krótki - dodaje Michał Dęgus.
Szef kuchni stawia na świeżość i jakość produktów. Codziennie sam kupuje świeże mięso, warzywa i bazylię.

- Świeża bazylia jest szczególnie istotna w kuchni włoskiej. Ma niezwykły smak i aromat.

Przepis na makaron Tagiattele

Przepis Michała na czarny makaron Tagiattele barwiony mątwą morską
- Mątwa morska to siostra ośmiornicy - mówi Michał Dęgus. To odmiana ośmiornicy z naturalnym barwnikiem, którym zabarwiany jest makaron.

Czas przygotowania do 20 minut.

Składniki (2 porcje):

jedna pierś z kurczaka, 10 pomidorków koktajlowych, 50 ml oliwy z oliwek, 5 krewetek, 50 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml pełnotłustej śmietany, 5 gniazdek czarnego makaronu fettuccine, pieprz, sól, dwie szczypty przyprawy do drobiu, świeża bazylia, ząbek czosnku, pomidory suszone (2 łyżki stołowe pokrojonych pomidorów).

Wykonanie:

Makaron tagiattele gotujemy około 6 minut (al dente). Następnie dokładnie odcedzamy przelewając letnią wodą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 50 ml oliwy z oliwek dobrej jakości (musi być to oliwa do smażenia, nie można pomylić z oliwą stołową lub sałatkową np. sansa extra virgin).

Następnie kroimy w cienkie plasterki filet z kurczaka i smażymy na wolnym ogniu podsypując przyprawą do kurczaka (dosłownie dwie szczypty).

Dodajemy trochę pieprzu czarnego świeżo mielonego, drobno posiekany ząbek czosnku, pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki około 10 szt. Na naszą porcję.

Następnie dodajemy pomidorki suszone (mogą być zwykłe kupione w supermarkecie). Do tych wszystkich składników dodajemy teraz krewetki tiger (z oznaczeniem 16/20), bez pancerza.

Podduszamy dosłownie chwilkę, pamiętając o tym, że krewetki nie wolno przegrzewać, czym więcej się je poddaje obróbce termicznej, tym bardziej krewetka robi się twarda.

Aby uzyskać lepszy efekt, należy podlewać składniki winem (w ostatniej fazie).

Wszystkie składniki mamy gotowe teraz dolewamy śmietany. Na koniec wykładamy makaron na patelnię, delikatnie mieszamy ze wszystkimi składnikami i jeszcze około 2 minut podtrzymujemy na ogniu.

Do podkreślenia jakości dania i jego świeżości proponuję kilka listków świeżej bazylii.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24