Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rzeszowianie dziś powalczą o tytuł "MasterChefa"

Beata Terczyńska
TVN
Dziś zobaczymy pierwsze zmagania wyłonionej czternastki kucharzy - amatorów. Wśród nich są dwie osoby pochodzące z Rzeszowa. Czy uda im się dojść do finału, czy tez jurorzy odeślą ich do domu?

W walce o tytuł Mistrza Kuchni, 100 tys. zł i własną książkę kucharską po castingach pozostało tylko 14 ze 100 kucharzy - amatorów.

Wśród nich jest Agnieszka Sulikowska - Radi. 30 - latka urodziła się w Rzeszowie, a obecnie mieszka z mężem Włochem we włoskim Tavulli, gdzie prowadzą gospodarstwo, w którym uprawiają oliwki i produkują oliwę. Z wykształcenia jest nauczycielem fizyki. W gotowaniu zakochała się tak naprawdę dopiero we Włoszech. Poza włoską kuchnią uwielbia sporty wodne i chodzenie na grzyby, a jej nową pasją jest rolnictwo ekologiczne. Podczas castingów Agnieszka ujęła jurorów kremem z bobu i melisy z grillowanym ananasem oraz serem gorgonzola, a także grillowanym bakłażanem z czekoladą oraz konfiturą z papryki.

- W kuchni inspiruje mnie wszystko: pogoda za oknem, zakupy na targowiskach, ludzie - mówi rzeszowianka z pochodzenia.

W "14" mamy jeszcze jednego uczestnika związanego z Podkarpaciem. To 34 - letni Idir Makoudi, który urodził się w Rzeszowie, choć większość życia spędził w Algierii. Jego ojciec jest Algierczykiem i pochodzi z rodziny berberyjskiej. Idir, mając kilkanaście lat, powrócił z rodziną do Europy. Obecnie mieszka w Zabierzowie pod Krakowem. Ma żonę i trójkę dzieci. Pracuje w korporacji jako manager IT. W gotowaniu eksperymentuje. Łączy smaki polskie z berberyjskimi. Jurorom pochwalił się dotąd filetem z kurczaka na sosie szafranowym oraz kuskusem kabyle.

- Gotując, relaksuję się i stwarzam atmosferę domowego ogniska - mówi Idir.

W Stanach Zjednoczonych gospodarzem programu jest słynny Gordon Ramsay. W polskiej wersji postępy początkujących kucharzy śledzi jedna z najbardziej rozpoznawalnych restauratorów w Polsce - Magda Gessler.

- Magda była znaną osobą w Polsce, zanim jeszcze pojawiła się w telewizji. Otworzyła ponad 20 restauracji i kawiarni. Co roku odwiedza je ponad milion gości - przybliża sylwetkę jurorki Marta Fiedczak - Olejarz z zespołu prasowego TVN. - Jej flagową restauracją jest "U Fukiera" na Starym Mieście w Warszawie, która posiada rekomendacje przewodnika Michelin. Podawane są w niej dania kuchni staropolskiej. Gościły tam takie sławy, jak Sharon Stone, Naomi Campbell, Nicolas Sarkozy z żoną Carlą Bruni czy Bill Clinton.

Drugą jurorką jest Ania Starmach, zwyciężczyni konkursu "Gotuj o wszystko" w TVN. Jest absolwentką słynnej szkoły kucharskiej Le Cordon Bleu w Paryżu, którą ukończyła z wyróżnieniem oraz studentką wydziału historii sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pracowała we francuskiej "Lameloise" oznaczonej trzema gwiazdkami w przewodniku Michelin i w najlepszych krakowskich restauracjach, takich jak "Ancora" (rekomendowana przez Michelin).

W trójce jurorów jest jeden mężczyzna - Michel Moran, szef kuchni jednej z najlepszych polskich restauracji "Bistro de Paris".

- Urodził się we Francji, chociaż jego rodzice to Hiszpanie. Tajniki sztuki kulinarnej zaczął zgłębiać już jako 14-letni chłopiec - dowiadujemy się w TVN. - Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa Jean Doruant. Natomiast praktyki zawodowe odbywał w 5 -gwiazdkowym hotelu Royle Monceau w samym sercu Paryża oraz w restauracji "Le Jardin".

- W Luksemburgu poznał żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski. Od 2004 jest właścicielem i szefem kuchni restauracji "Bistro de Paris" mieszczącej się w budynku warszawskiej Opery Narodowej.

- Gościnnie pojawią się również zagraniczni eksperci kulinarni, m.in. Joe Bastianich. Szerszej publiczności znany z amerykańskiej edycji programu, gdzie u boku Gordona Ramsaya ocenia adeptów sztuki kulinarnej - mówi M. Fiedczak - Olejarz. - Pojawi się też szef kuchni, od wielu lat uznawany za najpopularniejszego eksperta kulinarnego w swoim kraju, Wielkiej Brytanii - Rick Stein.

Zadanie dla kucharzy amatorów to pokonać nerwy i zachwycić jurorów kreatywnością. Uczestnicy, wykonując kulinarne zadania zlecone przez jury, muszą udowodnić, że zasługują na miano Mistrza Kuchni. W dzisiejszym odcinku (start o godz. 20) będą musieli przygotować potrawę używając składnika z tajemniczej skrzyni. Jedna osoba odda fartuch i odejdzie z programu.

"MasterChef" po raz pierwszy został wyemitowany na antenie BBC 1 ponad 20 lat temu. Aktualnie to jeden z najbardziej popularnych formatów. Produkowany jest w 36 krajach, emitowany w ponad 200. Ma widownię ponad 250 mln osób na świecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24