TOP 10 jednogarnkowych potraw popularnych na Podkarpaciu. Podajemy sprawdzone przepisy!
3. Bigos
(Stowarzyszenie „Dzierdziówka odżywa)
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej, 1 główka świeżej kapusty, około 300 g wołowiny, około 300 g wieprzowiny, 250 g wędzonej kiełbasy (ulubionej), 200 g wędzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 duża cebula, 1 marchewka, 60 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki), 8 sztuk śliwek suszonych, 1-2 łyżki kminku, sól, pieprz, 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Kiszoną kapustę posiekać (niezbyt drobno), zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu z zielem angielskimi liśćmi laurowymi, pieprzem i owocami jałowca około 1.5 godziny. Grzyby ugotować w małej ilości wody około 20 minut. Pokroić w paski a wywar wlać do kapusty. Wieprzowinę i wołowinę pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę drobno posiekać, przysmażyć na smalcu. Kiełbasę pokrojoną w talarki i małe plasterki szynki podsmażyć lekko na patelni. Wrzucić podsmażone mięso, kiełbasę z szynką , grzyby , cebulę do kapusty i dalej gotować na małym ogniu godzinę (mięso powinno być miękkie). Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
CZYTAJ TEŻ:
Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku;nf
Prosty przepis na gofry domowe. Dowiedz się, jak krok po kroku zrobić gofry chrupiące;nf
Sprawdzony przepis na oponki serowe. Zobacz, jak upiec idealne oponki z serem krok po kroku
Sprawdzone przepisy na dietetyczny obiad. Potrawy z kurczaka i nie tylko. Wypróbuj je i ciesz się zdrowiem;nf