MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wygrała rolada mięsna z omletem i śliwką plus ślimaczki na łące

Norbert Ziętal
Przysmakiem Szwejka ekipa z Przemyśla (na fot) zapewniła sobie drugie miejsce w konkursie.
Przysmakiem Szwejka ekipa z Przemyśla (na fot) zapewniła sobie drugie miejsce w konkursie. Norbert Ziętal
Angelika Ozimek i Aleksandra Ustianowska, uczennice kl. II Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu wygrały w jarosławskim VI Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym.

Zwycięskim zestawem dań okazały się przygotowane przez Angelikę i Aleksandrę dukielskie ślimaczki na łące z aromatycznym barszczem oraz rolada mięsna z omletem i śliwką w towarzystwie karmelizowanych buraczków i sosu żurkowego. Jarosławskie uczennice pokonały tymi potrawami pięć innych zespołów.

Drugie miejsce zajęli Maciej Szywała i Tomasz Hałek, uczniowie kl. III Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu. Przygotowali karpia pieczonego swojskiego oraz przysmak Szwejka z sosem śliwkowym, gruszką ziemniaczaną i surówką z selera.

Na trzeciej pozycji Dorota Lewandowska i Regina Śliwa, uczennice kl. III Zespołu Szkół w Kańczudze. Zaprezentowały zestaw złożony z sera żółtego smażonego podkarpackiego, gomółek i chleba wiejskiego oraz pierogi ze śliwkami suszonymi.

Łącznie rywalizowało sześć zespołów. Uczniowie przywieźli ze sobą wcześniej przygotowane potrawy. Na miejscu musieli wykonać współczesne danie. Przy ocenie jurorzy pod uwagę brali jakość i wygląd potraw, proces ich powstawania, używane produkty i efekt końcowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24