Szczupła sylwetka nie musi być okupiona rezygnacją ze wszystkich frykasów, które lubimy. Choć bez pewnych wyrzeczeń się nie obejdzie.
- Przede wszystkim rezygnujemy ze słodyczy: czekolady, cukierków, ciastek. Nie jemy także słonych przekąsek tj. chipsów, chrupek czy orzeszków - podkreśla Beata Świstara, dietetyk z Centrum Naturhouse.
Dzień zaczynamy od śniadania. Największym i częstym błędem, jaki popełniają osoby na diecie, jest omijanie tego posiłku z myślą, że póki nie jesteśmy głodni, to warto ograniczyć jedzenie.
- Niestety taka metoda nie zapewni nam spadku wagi, a jedynie spowolni metabolizm i obniży naszą odporność na stres. W dodatku pogorszy koncentrację - wyjaśnia dietetyk.
Przygotowując obiad zamiast mięsa wieprzowego warto wybrać lekkostrawne ryby, najlepiej pieczone lub podsmażone bez panierki! Komponując danie obiadowe należy postarać się, by na talerzu znalazło się więcej warzyw, a mniej węglowodanów, np. ziemniaków, ryżu czy makaronu.
Podczas kolacji całkowicie z nich rezygnujemy. Pamiętajmy też, że to posiłek, który powinien być najmniejszym, a nie największym w ciągu dnia. Znaczenie ma też pora, kiedy siadamy do kolacji. Popularna teoria, że nie należy jeść po godz. 18 nie powinna być stosowana przez osoby, które chodzą spać o północy. Zaleca się, bowiem, by ostatni posiłek zjeść ok. 3-4 godziny przed snem.
- Poza tym należy wystrzegać się wszystkich potraw z sosami, które zwykle są na bazie majonezu. Nawet surówka czy sałatka doprawiona takim sosem może działać na niekorzyść naszej wagi - tłumaczy Beata Świstara.
Modyfikując menu warto zadbać, by znalazły się w nim pokarmy, które zagwarantują nam promienną cerę. Aby skóra miała ładny, złocisty kolor, należy pić sok z marchewki. Warzywo to jest bogate w beta-karoten, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a więc opóźnia procesy starzenia. Do soku zaleca się dodać kilka kropel oliwy lub oleju, by zwiększyć przyswajanie beta-karotenu.
W utrzymaniu zdrowego stanu skóry niezbędne są także składniki mineralne. Wapń, który znajdziemy głównie w mleku, przetworach mlecznych, rybach i jajach zapewnia miękkość i gładkość skóry. Potas, w który bogate są warzywa i owoce, zapobiega jej wysuszaniu. Z kolei miedź zawarta w rybach i zielonych warzywach dba o prawidłowy koloryt skóry, a cynk pochodzący z mleka i mięsa goi rany zewnętrzne i wewnętrzne.
Żelazo, w które bogata jest wątroba, zboża i rośliny zielone doda kolorytu osobom o bladej karnacji. Natomiast białko, które jest konieczne do regeneracji skóry, znajduje się w dużych ilościach w chudym mięsie, rybach, pieczywie pełnoziarnistym, jajkach, roślinach strączkowych i orzechach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?