Arte Culinaria Italiana. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej odbędzie się w sobotę w Nowej Wsi k. Rzeszowa

kum / mat. pras.
123rf
Udostępnij:
Dla miłośników kuchni włoskiej szykuje się prawdziwa gratka. 10 marca w Nowej Wsi k. Rzeszowa odbędzie się konkurs włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana.

To już XIII edycja prestiżowego konkursu kulinarnego Arte Culinaria Italiana. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej odbędzie się w sobotę 10 marca w Hotelu Blue Diamond Active SPA w Nowej Wsi k. Rzeszowa.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy z hoteli i restauracji w Rzeszowie, Krakowie, Busku-Zdroju, Sosnowcu, Lublinie, Krynicy Zdrój, Sochocinie, Woli Chorzelowskiej, Krotoszynie oraz Gródku nad Dunajcem. Spośród nich jury wyłoniło 12 najlepszych. Młodzi kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe: makaron oraz danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbefu według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Kucharzy profesjonalistów oceniać będzie jury degustacyjne i techniczne w składzie: Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński, Wiesław Bober, Tomasz Purol, Patryk Kotarba, Dawid Łagowski, Zbigniew Kopycki oraz Dariusz Zahorański. Organizatorem konkursu jest ambasador włoskiej kuchni w Polsce – Giancarlo Russo.

W konkursie oprócz zawodowych kucharzy wezmą również udział gwiazdy telewizji: Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz, Paweł i Daria Stasiak, Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz, Bartosz i Pola Żukowscy, Krzysztof i Iwona Ignaczak oraz Leszek Wiśniewski i Bożena Szczepańska.

Wydarzenie rozpocznie się o godz. 10, o 12 w szranki staną gwiazdy. Impreza potrwa do ok. godz. 15. Wstęp jest wolny, przyjść może każdy, organizatorzy przewidzieli m.in. degustacje.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP w składzie: Lesław Kuźniar- wójt gminy Trzebownisko, Zbigniew Kloc- właściciel Hotelu Blue Diamond Active SPA, Sławomir Barczak- dyrektor hotelu Blue Diamond Active SPA, Karolina Dmochowska- expert marki Barilla , Wojciech Chojnicki- prezes marki Winterhalter, Małgorzata Piotrowska- dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service, Krzysztof Remiszewski- dyrektor ds.food service marki Sokołów oraz profesjonalnych jurorów technicznych w składzie : Andrzej Ławniczak, Michał Markowicz, Dariusz Ratuszniak i Jacek Kempa.

Masters of Pasta

Dlaczego tegoroczna edycja Arte Culinaria Italiana jest wyjątkowa? Uczestnicy będą rywalizowali nie tylko o laur zwycięzcy, ale także o tytuł Master of Pasta dla kucharza, który przygotuje najlepsze danie makaronowe.

Master of Pasta wyłoniony w konkursie Arte Culinaria Italiana będzie miał możliwość wzięcia udziału w eliminacjach do Pasta World Championship. Ten światowej klasy konkurs kulinarny odbywa się w Mediolanie; zjeżdżają tam największe młode talenty kulinarne ze całego świata.

Wydarzenie odbywa się pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie "Ciao Italia2.0".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie