Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1148 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Pyszna sałatka z selerem naciowym. Znakomita przekąska na imprezę w 15 minut
Lubicie przegryzać seler naciowy? Bez względu czy jesteście smakoszami lub sceptykami tego zielonego warzywa, ta sałatka może stać się waszą ulubienicą. Polecam...
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Przepis na smaczny i pożywny obiad
Kapuśniak to w wielu polskich domach zupa podawana głównie jesienią oraz zimą. W chłodne dni można korzystać z kiszonki, a latem – z młodej kapusty....
Wyśmienite kotlety mielone idealne na obiad. Przepis prosto od Magdy Gessler
Kotlety mielone to tradycyjna potrawa popularna w kuchni polskiej. Tradycyjne mielone podawane są z zasmażanymi buraczkami i purée ziemniaczanym. Jednak...
Obłędna karpatka na Dzień Babci. Przepis na idealne ciasto i pyszny krem
Karpatka to tradycyjny wypiek zrobiony z ciasta parzonego. Tego samego, które służy do przygotowania ptysi, eklerek i profiterolek (małych ptysi nadziewanych...
Obłędne ciasta z mascarpone nie tylko od święta. Oto 5 pomysłów na wypieki
Domowe ciasto z mascarpone można przygotować na wiele sposobów. Można zrobić puszysty biszkopt i przełożyć go kremem na bazie serka mascarpone, albo przyrządzić...
Galette des rois to tradycyjne ciasto na święto Trzech Króli. Polecamy przepis
Objawienie Pańskie, zwane potocznie świętem Trzech Króli, jest uroczystością obchodzoną 6 stycznia w kościele katolickim. Hucznie obchodzi się je we Francji....
Pomysły na dania z pieczarkami. Zobacz 5 najsmaczniejszych przepisów z grzybami
Pieczarki to łatwo dostępne grzyby przez cały rok. Co więcej, z łatwością można uprawiać je samemu w chłodnym pomieszczaniu. Mając nadmiar pieczarek, można...
Pomysł na zdrowy i pyszny deser. Oto przepis na chrupiące ciastka z płatków owsianych
Chrupiące ciasteczka z płatków owsianych to idealna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do ciastek dodawane są suszone morele, które są słodkie i...
Drugie życie ugotowanych ziemniaków. Poznaj 7 prostych dań na domowe obiady
Zazwyczaj gotując ziemniaki do obiadu, część z nich zostaje niezjedzona. Mogą być w formie purée lub po prostu ugotowanych warzyw. Można zastanawiać się, co z...
Przepyszne spaghetti z kurczakiem. Idealne danie na zimowy obiad
Rozgrzewające spaghetti z kurczakiem w kremowym sosie na bazie mascarpone to idealne danie na zimę. Posiłek nie należy do niskokalorycznych, jednak dodaje...