Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcemy wypromować najlepsze produkty z Podkarpacia

Janusz Pawlak [email protected] tel. 17 86-72-213
Główne założenie klastra to stworzenie rynku produktów spożywczych wysokiej jakości. Fot. K. Kapica
Główne założenie klastra to stworzenie rynku produktów spożywczych wysokiej jakości. Fot. K. Kapica
Prawie 20 firm i podmiotów przystąpiło do Podkarpackiego Klastra Rolno-Spożywczego utworzonego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Jego zadaniem jest m.in. stworzenie w regionie rynku produktów spożywczych o wysokiej jakości oraz ich promocja.

Klaster powstał z inicjatywy WSIiZ i przedsiębiorstw działających w ramach projektu realizowanego przez Urząd Marszałkowski „Wzmocnienie Instytucjonalnego Systemu Wdrożenia Regionalnej Strategii Innowacji w latach 2007-2013”, działanie „wspieranie struktur klastrowych w województwie podkarpackim”. Szczegóły można znaleźć na stronie www.rsi.podkarpackie.pl.

 

 

Firmy z różnych branż

 

- Do klastra przystąpiły podmioty, które reprezentują różne branże, np. mięsną i przetwórstwa owocowego. W początkowym etapie działalności ustalają, w jakim kierunku mają pójść działania tej organizacji – wyjaśnia Władysław Szajna z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, która koordynuje pracę klastra. By klaster przyniósł oczekiwane efekty, kluczowe jest ustalenie zasad współpracy, wymiany informacji i doświadczeń. Na tej podstawie uczestnicy klastra zdecydują, na jakich celach skupi się jego działalność.

- Już teraz mogę powiedzieć, że główne założenie to stworzenie rynku produktów spożywczych wysokiej jakości – podkreśla Władysław Szajna.

 

Wizytówki regionu

Do klastra przystąpiły m.in. znane podkarpackie firmy, które są wizytówką regionu: producent mięsa i wędlin Smak Górno oraz Hortino - zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego. Członkostwem zainteresowane są także spółdzielnie mleczarskie, a nawet jedyna w regionie owczarska grupa producencka - Podkarpackie Zrzeszenie "Owcan". Należy do niej 108 gospodarstw, czyli ponad 90 proc. hodowców ze środkowej i północnej części województwa.

Podkarpackie smaki

Niejako przy okazji, WSIiZ zainicjowała „Klaster Żywności Ekologicznej” we współpracy z Podkarpacką Izbą Rolnictwa Ekologicznego.

- W wyniku współpracy z podkarpackimi firmami zamierzamy też utworzyć Klaster Produktów Regionalnych Podkarpackie Smaki – zdradza Władysław Szajna. Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują ze sobą, dzięki czemu osiągają wspólnie korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA, a na Podkarpaciu Innowacyjny Klaster Zdrowie i Turystyka Uzdrowiska – Perły Polski Wschodniej, stworzony i koordynowany przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

 

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24