Sklep ze zdrową żywnością przy ul. Pułaskiego 3 w Rzeszowie cieszy się rosnącą popularnością wśród mieszkańców miasta. – Jesienią, dużą popularnością cieszą się też warzywa pochodzące z gospodarstw produkujących zdrową żywność. Większość warzyw sprowadzamy z terenów woj. świętokrzyskiego. Zwłaszcza za Złotej Pińczowskiej. Przywozimy stamtąd m. in. kapustę, cebulę i buraki czerwone – mówi Teresa Bachórz, szefowa sklepu.
Oto aktualne ceny towarów:
Marchewka – 2,60 zł/ kg
Burak czerwony – 1,80 zł/kg
Cebula – 2,50 zł/kg
Seler – 4,20 zł/kg
Jabłka – 2,90 – 3,00 zł/kg
Ziemniaki – 1,60 zł/kg
Miód nektarowo – spadziowy – 39,20 zł / kg
Chleb żytni Mariana Wójtowicza – 900 gram – 6,80 zł
Chleb orkiszowy Adama Bały – 400 gram – 6,50 zł.
Sok malinowy pana Tudryna z Jelnej 300 ml – po 7.30 zł.
Jajka z gospodarstwa pana Niedźwiedzkiego z Boratyna k. Jarosławia – po 1,20 zł.
W sklepie kupisz również dynię od znanego producenta ekologicznej żywności, czyli Zygmunta Radka z gospodarstwa w Trzcianie. Cena dyni – 3 zł za 1 kg.
Orkiszowy chleb od Adama Bały
Wielkim popytem cieszy się pieczywo ekologiczne. I nic dziwnego, skoro wśród dostawców znajduje się znany w regionie producent pieczywa z ziarna orkiszowego, Leś Adam Bała z podrzeszowskiej Grzegorzówki.
Pan Adam, szef Zakładu Przetwórczo-Handlowego Baszpol sp. z oo. w podrzeszowskiej Grzegorzówce jest wielkim entuzjastą i propagatorem produkcji ziarna orkiszowego. Uprawie je coraz większa rzesza rolników z Podkarpacia, od Łańcuta po Przemyśl.
Jednymi z najnowszych produktów Baszpolu są: ekologiczny chleb orkiszowy, ekologiczne ciastka orkiszowe i ekologiczne płatki orkiszowe.
W skład ekologicznego chleb orkiszowy produkcji Adama Bały wchodzi 80 proc. orkiszu i 20 proc zakwasu. To pieczywo wyrabiane jest bez drożdży.
Chleb orkiszowy można kupić w wielu innych sklepach ekologicznych i handlujących zdrową żywnością na terenie Podkarpacia. Cieszy się wielką popularnością w sklepach na terenie gminy Chmielnik. Można go nabyć także w sklepach handlujących zdrową żywnością w Kolbuszowej, Tarnowie, Mielcu, Nowym Sączu.
Baszpol oferuje także inne gatunki pieczywa wytwarzanego na naturalnym zakwasie, bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur. M. in. chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne.
Wójtowicz był pierwszy na Podkarpaciu
Dużym popytem cieszą się również ekologiczne produkty gospodarstwa Mariana Wójtowicza z Tułkowic koło Strzyżowa.
Pan Marian, jako pierwszy na Podkarpaciu zdecydował się na prowadzenie gospodarstwa ekologicznego.
Certyfikat odnawia co roku. Przyjeżdżają do niego fachowcy i przeprowadzają zarówno badania gleby jak tez produktów.
Pan Marian jest właścicielem gospodarstwa ekologicznego uchodzącego za jedno z najlepszych na Podkarpaciu. Przyjeżdżają go oglądać i podglądać nie tylko rolnicy z Polski ale też farmerzy z Niemiec i Włoch. Gospodaruje na 11,5 ha. Produkuje zboże, chleb, mleko, warzywa i owoce.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Eleni od trzydziestu lat żyje bez córki. Jej grobu można nawet nie zauważyć
- Kurdej-Szatan wraca do TVP! To już pewne, szykują dla niej coś specjalnego
- Były ukochany Maryli nieźle się urządził! Jasiński mieszka lepiej niż ona! | ZDJĘCIA
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie