Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podkarpackie: Najlepsi producenci żywności

Józef Lonczak
Marek Leśniak, właściel Zakładu Przetwórstwa Mięsnego ze Strzyżowa zgłosił do konkursu schab faszerowany wiejski. Fot. Krystyna Baranowska
Marek Leśniak, właściel Zakładu Przetwórstwa Mięsnego ze Strzyżowa zgłosił do konkursu schab faszerowany wiejski. Fot. Krystyna Baranowska
Wczoraj wręczono nominacje wojewódzkie w XIII edycji inicjatywy pozytywistycznej Polski Producent Żywności.

Teraz najlepsi producenci żywności z naszego regionu przystąpią do drugiego, ogólnopolskiego etapu konkursu. Finał, odbędzie się we wrześniu, podczas Międzynarodowych Targów POLAGRA FOOD w Poznaniu.

Podkarpaccy producenci żywności biorą udział w konkursie od 1999 r. promując wyroby z naszego regionu. Konkurs jest dużą szansą dla firm wytwarzających dobrej i cenionej przez klientów żywności z Podkarpacia. Przyczynia się on do sprawnej i skutecznej promocji. Wszystkie edycje konkursu „Polski Producent Żywności” odbywają się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Mieliśmy trudne zadanie. Chociaż byłyy niewielkie zastrzeżenia w przypadku dwóch produktów, to jednak wszystkie oceniliśmy bardzo wysoko. Nominowane wyroby sa najlepszymi produktami Podkarpacia – powiedział przewodniczący kapituły konkursu Artur Zamorski, zastępca Kierownika Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Rzeszowie.

- Poziom zgłoszonych do konkursu wyrobów jest znakomity, co świadczy o wysokim poziomie technologicznym firm, które je wytwarzają – zauważył Stanisław Bajda. Zarządu Województwa Podkarpackiego Stanisław Bajda. - Widać także, że właściciele tych firm bardzo się zaangażowali i wdać, że bardzo się starają, aby jakość, smak i zapach były jak najlepsze i aby przyciągały uwagę konsumentów. Mam przy tym nadzieje, że XIII edycja będzie także szczęśliwa dla podkarpackich firm, które będą rywalizować w Poznaniu o miano najlepszych polskich produktów żywnościowych.

  • Lista nominowanych firm podkarpackich w Konkursie „Polski Producent Żywności” w 2009 r.:
  • - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku zgłosiła do konkursu - jogurt owocowy (0 proc. tłuszczu i bez cukru - mix 4 smaki),
  • - Zakład Cukierniczo-Piekarniczy IZA Izabela Szczęch – keks „Cwibak”,
  • - Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Pilzno – szynka swojska pilzneńska,
  • - ZPOW PEKTOWIN w Jaśle – pektyna do wyrobu dżemów i galaretek niskocukrowych,
  • - Zakład Masarski Józef Bawoł, Wojciech Bawoł Markowa – kiełbasa staromiejska,
  • - PPH Kiełtyka Piekarnia Łężany – chleb swojski z kiszoną kapustą i cebulą,
  • - „Hortino” ZPOW Leżajsk – warzywa na patelnię z przyprawa rzymska,
  • - Zakład Mięsny Smak-Górno – kiełbasa wiejska pieczona z Górna,
  • ZPOW „Orzech” Kolbuszowa – pieczarka marynowana cała,
  • - Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA Strzyżów – trufla podkarpacka w czekoladzie,
  • - „Podzamcze” ZPH Piekarnia Elżbieta Czarnik Czudec – chleb ukraiński,
  • - Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Marek Leśniak” Strzyżów – schab faszerowany wiejski.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24