Teraz najlepsi producenci żywności z naszego regionu przystąpią do drugiego, ogólnopolskiego etapu konkursu. Finał, odbędzie się we wrześniu, podczas Międzynarodowych Targów POLAGRA FOOD w Poznaniu.
Podkarpaccy producenci żywności biorą udział w konkursie od 1999 r. promując wyroby z naszego regionu. Konkurs jest dużą szansą dla firm wytwarzających dobrej i cenionej przez klientów żywności z Podkarpacia. Przyczynia się on do sprawnej i skutecznej promocji. Wszystkie edycje konkursu „Polski Producent Żywności” odbywają się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Mieliśmy trudne zadanie. Chociaż byłyy niewielkie zastrzeżenia w przypadku dwóch produktów, to jednak wszystkie oceniliśmy bardzo wysoko. Nominowane wyroby sa najlepszymi produktami Podkarpacia – powiedział przewodniczący kapituły konkursu Artur Zamorski, zastępca Kierownika Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Rzeszowie.
- Poziom zgłoszonych do konkursu wyrobów jest znakomity, co świadczy o wysokim poziomie technologicznym firm, które je wytwarzają – zauważył Stanisław Bajda. Zarządu Województwa Podkarpackiego Stanisław Bajda. - Widać także, że właściciele tych firm bardzo się zaangażowali i wdać, że bardzo się starają, aby jakość, smak i zapach były jak najlepsze i aby przyciągały uwagę konsumentów. Mam przy tym nadzieje, że XIII edycja będzie także szczęśliwa dla podkarpackich firm, które będą rywalizować w Poznaniu o miano najlepszych polskich produktów żywnościowych.
- Lista nominowanych firm podkarpackich w Konkursie „Polski Producent Żywności” w 2009 r.:
- - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sanoku zgłosiła do konkursu - jogurt owocowy (0 proc. tłuszczu i bez cukru - mix 4 smaki),
- - Zakład Cukierniczo-Piekarniczy IZA Izabela Szczęch – keks „Cwibak”,
- - Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Pilzno – szynka swojska pilzneńska,
- - ZPOW PEKTOWIN w Jaśle – pektyna do wyrobu dżemów i galaretek niskocukrowych,
- - Zakład Masarski Józef Bawoł, Wojciech Bawoł Markowa – kiełbasa staromiejska,
- - PPH Kiełtyka Piekarnia Łężany – chleb swojski z kiszoną kapustą i cebulą,
- - „Hortino” ZPOW Leżajsk – warzywa na patelnię z przyprawa rzymska,
- - Zakład Mięsny Smak-Górno – kiełbasa wiejska pieczona z Górna,
- ZPOW „Orzech” Kolbuszowa – pieczarka marynowana cała,
- - Cukiernicza Spółdzielnia ROKSANA Strzyżów – trufla podkarpacka w czekoladzie,
- - „Podzamcze” ZPH Piekarnia Elżbieta Czarnik Czudec – chleb ukraiński,
- - Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Marek Leśniak” Strzyżów – schab faszerowany wiejski.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zawierucha i jego śliczna żona brylują na salonach. Niedawno zostali rodzicami [FOTO]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać