Lista produktów tradycyjnych z terenu powiatu rzeszowskiego jest długa. Dlatego warto zapoznać się z kalendarzem imprez służących kultywowaniu regionalnej kuchni oraz innych tradycji. Do najbardziej znanych należy zaliczyć „Starych potraw smak i urok" w Blażowej, „Wiklinowe sploty" w Łowisku, a także odbywające się na terenie gminy Lubenia „Malinowe święto" i „Ziemniaczane harce". Odradza się również tutejsze winiarstwo. Wina produkowane w małych gospodarstwach winiarskich, doskonale wpisujących się w pejzaż tych okolic, nie ustępują w smaku znanym trunkom.
Apetyt na powiat rzeszowski budzą wprowadzane tu w życie innowacyjne rozwiązania. Samorząd powiatu zaofe-ruje niebawem 85 hektarów terenu uzbrojonego za 78 mln zł w ramach nagrodą pierwszego stopnia w konkursie Programu Operacyjnego Rozwój Polski „Budowa roku Podkarpacia 2011" w ka-Wschodniej. Tworzony jest park naukowo-technologiczny, który obejmie swym oddziaływaniem Specjalna Strefa Ekonomiczna Euro-Park Mielec. Będzie działać w nim minimum 21 firm, zatrudniających kilka tysięcy osób.
Powiat rzeszowski jest obszarem wyróżniającym się na tle innych powiatów, m.in. w wykorzystywaniu funduszy Unii Europejskiej - plasuje się na drugim miejscu w Polsce pod względem pozyskanych w ostatnich latach środków unijnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca.
Wiedząc, że turystyka jest jedną z mocnych stron Podkarpacia, samorząd wiele wysiłku wkłada w ratowanie zabytków znajdujących się na terenie powiatu. Przykładem takich starań jest odrestaurowanie jednego z najpiękniejszych i najcenniejszych obiektów kultury materialnej tego terenu - pałacu w Tyczynie z II połowy XIX w., w którym ma swoją siedzibę zespół szkól. Odnowiony z zachowaniem zasad konserwatorskich, za środki z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, pałac został uhonorowany nagrodą pierwszego stopnia w konkursie :budowa roku Podkarpacia 2011" w kategorii "Obiekty modernizowane".
W tym rozdziale, w albumie Kulinarne Wędrówki po Podkarpaciu, przeczytasz o miejscowościach:
- Błażowa - Futomski bulwiok i pamułka z jagód
- Boguchwała - Smak pierogów srokatych i domowej nalewki
- Chmielnik - Na śniadanie był biały barszcz
- Dynów - Strzoska, plaskanka i inne frykasy
- Głogów Młp. - Rydze w pierogach
- Hyżne - Pierogi z bobem, gomółki i knedle
- Kamień - Kasiarz najlepszy jest na ciepło
- Krasne - Nie ma zimy bez studzieniny
- Lubenia - W krainie ożeniaczki
- Świlcza- Proziaki na deser
- Trzebownisko - Suchajka wraca do łask
- Tyczyn - Gołąbki hermanowskie pachną kiełbasą
Książka, w cenie 39 złotych, do nabycia w Biurze Ogłoszeń Nowin, ul. Unii Lubelskiej 3, 35-016 Rzeszów (pn.-pt. 7:30 - 17:00).
Zamówienia z dostawą do domu: tel. 17 867 22 21 (pn.-pt. 9:00 - 15:00) lub e-mail: [email protected]
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?