ZPP: Jednolita stawka 5 proc. VAT to ratunek dla gastronomii

Maciej Badowski
Maciej Badowski
- Omawiany instrument może być nie tylko skuteczny, lecz również, w skali wydatków na ratowanie gospodarki, tani- uważają przedstawiciele ZPP.
- Omawiany instrument może być nie tylko skuteczny, lecz również, w skali wydatków na ratowanie gospodarki, tani- uważają przedstawiciele ZPP. Karolina Misztal/ Polska Press
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców proponuje wprowadzenie jednolitej stawki VAT w wysokości 5 proc. na wszystko w gastronomii. - Dzięki niższej stawce VAT zyskaliby restauratorzy, których działalności po otwarciu stałyby się znacznie bardziej rentowne, co umożliwiłoby im odbudowę mimo niższych obrotów- tłumaczą przedstawiciele Związku.

- Uważamy, że omawiany instrument może być nie tylko skuteczny, lecz również, w skali wydatków na ratowanie gospodarki, tani. Przytaczane w dyskusji szacunki kosztów jego wprowadzenia na poziomie 1,2 – 1,5 mld zł odnoszą się do dochodów budżetowych z VAT w gastronomii w 2019 roku, a więc wartości w tej chwili zupełnie niereprezentatywnej- wyjaśniają przedstawiciele Związku, którzy przygotowali własną analizę ekonometryczną dotyczącą realnego kosztu wprowadzenia tej punktowej reformy.

I tak z wyliczeń wynika, że w zależności od przyjętego spadku obrotów w gastronomii w 2020 roku (oficjalne dane nie zostały jeszcze opublikowane), koszt ten mieścić się może w granicach od 350 do 700 mln zł, przy czym jako średnią wartość należałoby uznać ok. 500 mln zł.

Zdaniem przedstawicieli ZPP, ujednolicenie stawki VAT przyczyni się również do uproszczenia systemu stawek VAT i pozytywnie wpłynie na ich prostotę i przejrzystość, co znacząco przyczyni się do poprawy warunków prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze usług gastronomicznych, stanowiących ważną grupę mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców.

- Opodatkowanie wszystkich usług gastronomicznych jednolitą stawką VAT ułatwi korzystanie z przepisów prawa podatkowego i prawidłowe ich stosowanie w praktyce gospodarczej oraz wyeliminuje ewentualne praktyki wykorzystywania nadużyć w tym zakresie- wyjaśniono.

- Walczymy o pewne minimum, obniżenie VAT-u do 8 proc. na wszystkie usługi i produkty w gastronomii. Petycję odnośnie obniżenia VAT-u do 8 proc. złożyliśmy już we wrześniu zeszłego roku- tłumaczył w drugiej połowie marca br. w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Sławomir Grzyb z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. - Rząd zaproponował obniżenie VAT-u tylko na żywność w gastronomii do 5 proc. Tylko, że my nie chcemy 5 proc. na jedzenie, Teraz już żądamy 5 proc. na wszystko. We wrześniu nie spodziewaliśmy się aż takiej skali zamknięć- wyjaśniał.

Zdaniem Grzyba takie rozwiązanie pomogłoby bardzo. - Głównie polepszyłoby płynność finansową i spowodowało wzrost zysków, przy mniejszych obrotach. Jest to lepsze rozwiązanie niż bon gastronomiczny. W sytuacji, kiedy ok. 20 tys lokali nie otrzymało żadnej pomocy z Tarczy branżowej 6. i PFR 2.0, chcemy 5 proc., na wszystko, 50 proc. zniżki na składki na ZUS przez kilka lat, czy ustawowe obniżenie czynszów dla lokali gastronomicznych, ponieważ rząd już chyba się zorientował, że przegiął ze skalą braku pomocy dla gastronomii i próbuje załatać brak pomocy bonem gastronomicznym i obniżką VAT-u- mówił.

Na stadionie Legii powstanie największy punkt masowych szcze...

Polak szefem światowego koncernu

Wideo

Materiał oryginalny: ZPP: Jednolita stawka 5 proc. VAT to ratunek dla gastronomii - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie