- Dobrze, że w pewnym momencie zdecydowanie postawiliśmy na rozwój produkcji ekologicznej. Dzięki temu nasze wyroby zaczęły cieszyć się coraz większą popularnością wśród klientów – powtarza prezes Śnieżek.
OSM w Jasienicy jest jednym z najlepszych i najstarszych zakładów mleczarskich na Podkarpaciu. Działalność rozpoczęła w 1927 roku.
W ostatnich latach firma zdecydowanie poprawiła warunki produkcji i pracy poprzez wybudowanie nowej hali produkcyjnej wraz z wodociągiem, kotłownią i oczyszczalnią ścieków. Obecnie linie technologiczne i procesy produkcyjne odpowiadają wymogom Unii Europejskiej.
Szeroki asortyment
Spółdzielnia produkuje ponad 40 asortymentów różnego rodzaju wyrobów mlecznych według własnych receptur jako produkty regionalne bez konserwantów i w opakowaniach ekologicznych.
Są to m. im. : kefir z Jasienicy, serek fromage z Jasienicy, twaróg chudy i półtłusty wiejski z Jasienicy, serek wiejski ziarnisty, jogurty naturalne i owocowe, maślanka owocowa, mleko spożywcze wiejskie-podkarpackie typu dzbanek, butelka śmietana spożywcza 12 proc., 18 proc. i 30 proc, masło ekstra, podkarpackie, osełka solona.
Wartość odżywcza i zdrowotna
Mleko ekologiczne posiada większą wartość odżywczą i zdrowotną niż konwencjonalne. Zawiera 60 proc. więcej omega – 3 kwasów tłuszczowych. Kwasy te zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i są czynnikiem zapobiegającym otyłości.
Mleko to jest również bogatsze w witaminy, szczególnie w witaminę E. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w mleku zależy od wielu czynników, związanych z żywieniem zwierząt, przy czym bogatsze w te związki jest mleko pochodzące od krów pasących się na pastwisku.
Aby mleko funkcjonowało na rynku jako ekologiczne, podstawowy surowiec musi spełniać szereg warunków. Rolnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad chowu ekologicznego, wyznaczonych przepisami prawa krajowego i unijnego. Jednym z warunków chowu jest zakaz karmienia zwierząt koncentratami i mieszankami pełnoporcjowymi. Dawka pokarmowa musi składać się z pasz naturalnych wytworzonych przede wszystkim we własnym gospodarstwie.
Surowiec z 22 gmin
Aktualnie spółdzielnia skupuje mleko z 22 gmin z terenu woj. podkarpackiego i małopolskiego. Produkcja odbywa się na nowoczesnych liniach produkcyjnych a wysoką jakość produkowanych wyrobów gwarantuje doświadczona załoga i wprowadzony i certyfikowany od 2003r. system HACCP a produkowane wyroby znakowane są UE, na teren całej Unii Europejskiej.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Komunie dzieci gwiazd są jak wesela. Najpierw ciało Chrystusa, potem DMUCHANY ZAMEK
- Ujawniamy listę klientów internetowej szamanki! Gwiazdy telewizji i żony piłkarzy...
- Tak żyje "Biały Cygan" Bogdan Trojanek. Zna Viki Gabor, adoptował dziecko z klasztoru
- Skrzynecka przesadza z retuszem? Tak wymalowała się na wycieczkę. Jak w tym chodzić?