W skrócie
Ważnym składnikiem sushi jest prawidłowo ugotowany ryż. Mistrzowie sushi przywiązują dużą wagę do rodzaju ryżu, sposobu gotowania i doprawiania go. W Japonii ryż do sushi przyprawia się mirinem, czyli słodkim winem przeznaczonym do gotowania albo aka-zu, czyli dojrzewającym czerwonym octem z wytłoczyn po produkcji sake. Domorośli smakosze sushi mogą dodać do ryżu cukier, sól i ocet ryżowy. Dzięki temu ryż można wykorzystać w wielu wersjach sushi. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym rodzajom sushi.
Zobacz rodzaje sushi
Hosomaki, czyli sushi z rybą
Najpopularniejszymi rodzajami sushi są te przygotowywane z dodatkiem surowej, marynowanej lub wędzonej ryby. Osoby jedzące sushi po raz pierwszy mogą wybrać sushi z wędzonym łososiem. Połączenie oswojonego smaku z ryżem, wodorostami nori, wasabi (japońską odmianą chrzanu) i sosem sojowym z pewnością znajdzie swoich smakoszy. Najpopularniejsza są sushi maki składające się z maksimum 3 składników.
- Hosomaki – to małe rolki sushi nadziane ryżem i innym jednym składnikiem np.:
- Kappa maki – sushi maki z ryżem i ogórkiem,
- Sake maki – sushi maki z ryżem i łososiem,
- Tekka maki – sushi z ryżem i tuńczykiem,
- Ibodai maki – sushi z ryżem i rybą maślaną,
- Uramaki – sushi przygotowane odwrotnie, składniki obtoczone są ryżem, a wodorosty mogą być w środku.
Zobacz także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca blogerka Plate by Kate
Futomaki - sushi z omletem i warzywami
Futomaki to duże, grybe rolki sushi nadziewane pięcioma składnikami na raz. Mistrzowie sushi pieczołowicie zawijają rolki, aby żaden składnik z niego nie wypadł. W futomaki najczęściej znaleźć można dużo warzyw pokrojonych w słupki i omlet (tamagoyaki). W futomaki można też znaleźć suszone krewetki (sakura ebi). Californian-roll – nie jest japońskim przepisem, a wersją amerykańską urumaki – sushi. Ryż na wierzchu rolki często obtaczany jest wędzonym łososiem lub kawałkiem omletu.
Zobacz także: Sajgonki w orientalnym stylu. Przepis na sajgonki z warzywami. Z czym zrobić sajgonki?
Nigiri bez wodorostów
Kolejną odmianą sushi jest nigiri. Ryż formowany jest w podłużny prostokąt, na którym kładzie się kawałki ryby, owoców morza, warzywa lub omlet i podaje z sosem. Ryż nie jest zawijany w nori i formowany w rolki.
Zobacz także: Krewetki w tempurze. Przepis na chrupiącą przekąskę z kuchni japońskiej. Poznaj sekret pysznego dania
Jak jeść sushi?
W tzw. susharniach, czyli restauracjach podających sushi rolki podawane są z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi, czyli pastą z japońskiego chrzanu. Ostre przyprawy mają służyć oczyszczeniu kubków smakowych, aby można było delektować się smakiem różnych przykładów japońskiej przekąski. Gdy bierzecie rolkę sushi przy pomocy bambusowych pałeczek, warto pamiętać o niemoczeniu ryżu. W przeciwnym razie sushi może się rozlecieć.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- "Królowa Życia" już po ślubie! Laluna Unique wszystko pokazała. Co za suknia!
- Małgorzata Socha dumnie pręży brzuszek. Oniemieliśmy z zachwytu!
- Krakowska jak dama na pogrzebie. Kapelusz elegancki, a suknia? Padniecie na ten widok
- Miller lansuje konkubenta z Ukrainy na salonach. Ekspert ostro ich podsumował