Jak można najkrócej opisać nowy wyrób piekarniczy? - To chleb na zakwasie z foremki o wadze 800 gramów, wytwarzany metodą tradycyjną.
Zdrowy chleb Jednak niepowtarzalny smak chleba, do tego przyjemny zapach i wygląd, to efekt doboru wyselekcjonowanej mąki i naturalnych składników oraz sprawdzonych metod wypieku. To w całości daje smaczny i zdrowy chleb.
- Do tego trzeba dołożyć jak najwięcej pracy ręcznej, przy jednoczesnym jak najmniejszym udziale maszyn – tłumaczy Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni.
Zgłoszony do tegorocznej edycji chleb na zakwasie waży 0,8 kg i jest nowym produktem piekarni. Jego receptura została niedawno opracowana. Jednak właścicielka piekarni przepisu nie zamierza zdradzać.
To wybór konsumentów - Klienci sami zadecydowali o produkcji tego pieczywa. Upiekliśmy próbną partię, daliśmy go do spróbowania klientom i wkrótce stał się on dla nich ulubionym wypiekiem – wyjaśnia Elżbieta Nawłoka.
O tym, że nie są to czcze słowa świadczy fakt, że „Chleb na zakwasie od Nawłoki” sprzedawany jest już w sieciach sklepów FRAC, JEDYNKA, NASZ SKLEP, DELIKATESY CENTRUM, JABŁUSZKO i wielu sklepach osiedlowych.
Wprawdzie chleb na zakwasie z piekarni Nawłoki nie posiada jeszcze wyróżnień, ale właścicielka piekarni ma nadzieję, że takie zdobędzie. Dlatego bierzemy udział w konkursie NDP 2011 właśnie z myślą o wypromowaniu go – mówi z uśmiechem.
Doświadczenie procentuje - Dzięki blisko dwudziestu latom doświadczenia oraz tradycyjnym metodom, nasze pieczywo jest dla wielu mieszkańców Rzeszowa i okolic czymś więcej niż chlebem powszednim. Produkujemy chleb na zakwasie z myślą o dogadzaniu klientowi. Kromki tego chleba są odpowiedniej wielkości na kanapki, jak też na stół do zakąsek. Zachowuje świeżość i nie kruszy się – zapewnia pani Elżbieta.
Firma jest znana Piekarnia HELVA Elżbieta Nawłoka w Rzeszowie wypieka tradycyjny chleb, bułki oraz inne wypieki chrupkie i bezdrożdżowe wypieki. - Zdrowa żywność oparta na naturalnych składnikach zawsze wygra ze sztucznym jedzeniem – dodaje właścicielka piekarni.
Konsumenci sami przyznają, że zdrowe pieczywo, w tym chleb żytni bez drożdży, za to na naturalnym zakwasie od Nawłoki smakuje tak, jak powinny smakować prawdziwe wypieki.
Takie opinie i podejście zaowocowało serią prestiżowych nagród w wielu edycjach naszego konkursu NDP, o czym smakosze tego pieczywa do dziś pamiętają.
Znany także poza Polską Piekarnia HELVA jest wprawdzie piekarnią regionalną, jednak mającą wielu klientów w Europie, którzy po odwiedzinach rodzin wracają do Anglii, Francji, Włoch, Holandii czy Hiszpanii kupują w piekarnianym sklepiku „Chleb tradycyjny od Nawłoki” „Chleb na zakwasie od Nawłoki”, „Chleb Wiejski” i „Chleb żytni bez drożdży”.
Firmą kieruje Elżbieta Nawłoka, ale bez wspaniałej załogi i pomocy synów Konrada i Karola oraz córek Agaty i Natalii byłoby ciężko.
- Historia piekarni sięga bardzo odległych czasów, jednak rodzinnie prowadzimy ją od 1994 r. Chleb – wydaje się nam, że wiemy o nim wszystko. Ale czy tak jest? Trzeba go spróbować – zachęca pani Elżbieta.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?