Spis treści
Dlaczego warto jeść porzeczki?
Porzeczki to pyszne i zdrowe owoce, o lekko kwaskowym smaku. Mają wiele odmian, różniących się barwą i wielkością. Najpopularniejsze w Polsce są porzeczki czarne, czerwone i białe.
Owoce te są niskokaloryczne - w 100 g czarnej porzeczki jest 63 kcal. Warto je jeść jak najczęściej, ponieważ są prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Właściwości porzeczek:
- dostarczają cennych antocyjanów i polifenoli,
- mają działanie przeciwzapalne,
- są cennym źródłem witaminy C,
- działają pozytywnie na układ krążenia,
- poprawiają metabolizm,
- wspierają odporność,
- mają pozytywny wpływ na pracę wątroby, jelit i nerek.
Porzeczki, zarówno czarne, białe i czerwone, nadają się idealnie do ciast i deserów. Można zrobić z nich także przetwory, np. dżem, sok czy nalewkę.
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto z budyniową pianką, porzeczkami i kruszonką. To prawdziwy, letni rarytas. Przygotowanie ciasta nie jest trudne, ale trzeba na nie przeznaczyć nieco czasu. Z naszymi wskazówkami, krok po kroku zrobisz je bez problemu.
Przepis na ciasto z owocami i budyniową pianką
(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)
Składniki:
2 i pół szklanki mąki pszennej,
6 żółtek,
3 łyżki cukru,
200 g masła,
16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
pianka budyniowa:
6 białek,
szczypta soli,
1 szklanka cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
pół szklanki oleju
czerwone porzeczki ok. 1 szklanka.
Jak zrobić ciasto z owocami?
- Przesiej mąkę na stolnicę i posiekaj ją z zimnym masłem.
- Dodaj żółtka, cukier i wanilię i zagnieć ciasto. Postaraj się zrobić to szybki, kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.
- Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażarki, by łatwiej było go później zetrzeć.
- Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
- Przygotuj porzeczki - owoce umyj i obierz je z gałązek.
- Następnie zrób piankę budyniową: białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier i proszek budyniowy.
- Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
- Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną wcześniej do zamrażarki część ciasta.
- Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 45 minut
.
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Piecz z przyjemnością!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziany Globisz pojawił się publicznie. Tak wygląda dekadę po udarze
- Pokazali, jak Zawodnik pręży się w basenie. Tego widoku nie da się wymazać z pamięci
- Co za forma! Tuchlińska tuż po porodzie wbiła się w mini. Wojciechowski będzie dumny
- Marta Manowska już się nie ukrywa. Te zdjęcia w bikini wywołają lawinę gratulacji