Nawarz sobie piwa

Wojciech Malicki
Piwowarzy domowi warzą bez pośpiechu z zachowaniem tradycyjnych metod zacierania, chmielenia i leżakowania.
Piwowarzy domowi warzą bez pośpiechu z zachowaniem tradycyjnych metod zacierania, chmielenia i leżakowania.
Ziemowit Fałat ze Strzyżowa kilka lat temu założył domowy browar. Teraz jego śladem poszło tysiące ludzi w całej Polsce.

Masz dość przemysłowego piwa, które - choć różni się etykietami - zawsze bardzo podobnie smakuje? Spraw sobie własny browar i warz pilsnery, koźlaki, pszeniczne, portery, pale ale, grodziskie, klasztorne dubbele... Żart? Ziemowit Fałat ze Strzyżowa przekonuje, że nie.

Studiował w Krakowie politologię i przez pięć lat wydawał kolorowe pismo o wszystko mówiącej nazwie "Piwosz". O domowym piwowarstwie nawet nie marzył.

- Do czasu, kiedy Andrzej Sadownik, współpracownik "Piwosza", nie poleciał do USA. Tam kupił sprzęt, surowce i po powrocie sam zaczął warzyć piwo. Dodam - doskonałe piwo. Długo jednak uważałem, że Andrzej posiadł wiedzę tajemną, niedostępną nam, zwykłym śmiertelnikom... - wspomina Ziemowit.

W 2002 roku Ziemowit zamknął "Piwosza", wrócił z Krakowa do Strzyżowa i postanowił... utrzymywać się z piwowarstwa domowego. Założył z kolegą firmę. Początki były trudne. Byli pionierami na tym rynku, toteż sami musieli ściągać sprzęt zza granicy i opracowywać receptury.
[obrazek2] Piwowarzy domowi warzą bez pośpiechu z zachowaniem tradycyjnych metod zacierania, chmielenia i leżakowania. Po co warzyć piwo?

Piwo przemysłowe jest niedrogie i w każdym sklepiku wybór butelek i puszek jest ogromny. Po co więc męczyć się ze skomplikowanym wyrobem piwa w domu?

Ano dlatego, że choć na półkach sklepowych stoi kilkadziesiąt różnych butelek i puszek piwa, praktycznie w każdej znajduje się ten sam rodzaj piwa, czyli jasny lager, który zawsze smakuje niemal identycznie. Drugi powód jest taki, że domowe warzenie nie jest wcale skomplikowane, ani męczące.

- Przeciwnie, to świetna zabawa, która sprawia olbrzymią satysfakcję - zapewnia Paweł Wasiuta, piwowar domowy z Tarnobrzega. - Największą przyjemność sprawiają miny znajomych, którzy nie mogą wyjść z podziwu, że "coś" tak wspaniałego można nawarzyć we własnej kuchni.

Po co się spieszyć

Choć producenci piwa przemysłowego zapewniają o tradycyjnych metodach, prawda jest taka, że ich metody z tradycją nie mają wiele wspólnego. Powód? Przede wszystkim zależy im zmniejszeniu kosztów. Robią wszystko, aby przy użyciu tej samej ilości surowców i energii zrobić piwa jak najwięcej i jak najszybciej. W efekcie przyspieszają zacieranie i skracają leżakowanie.

Jak? W ruch idzie chemia, czyli tzw. substancje pomocnicze - kwasy (fosforowy, mlekowy, benzoesowy), estry, enzymy, agar, guma arabska. Są browary w Polsce, gdzie cały proces produkcyjny trwa tylko dwa dni. W przypadku piwa domowego jest to nie do pomyślenia.

Fałat: - Piwowarzy domowi warzą jak dawniej, czyli bez pośpiechu z zachowaniem tradycyjnych metod zacierania, chmielenia i leżakowania. I jeszcze jedno - w przeciwieństwie do dużych browarów korzystają z kilkudziesięciu rodzajów słodów, chmielu i drożdży, że mogą wyczarować dosłownie każde piwo.

Ziemowit o piwie wie prawie wszystko. Napisał mnóstwo artykułów oraz kilka książek - poradników dla piwowarów. A wspólnie ze słynnymi kucharzami Robertem Makłowiczem i Piotrem Bikontem wydał "piwny przewodnik po polskich pubach".
[obrazek3] Korzystają z kilkudziesięciu rodzajów słodów, chmielu, drożdży i mogą wyczarować dosłownie każde piwo. Browar to brzmi dumnie

Najprostszy browar domowy mieści się w średniej wielkości pudełku kartonowym. Browar? To brzmi dumnie, bo cała linia produkcyjna to dwa plastikowe wiadra, czyli fermentory, termometr, areometr, kapslownica, wężyki. A jednak taki zestaw wystarczy, aby tradycyjną metodą warzyć przeróżne rodzaje piw: koźlaki, stouty, portery, pale ale.

Czy to jest trudne? Nie. Wystarczy umieć gotować wodę i czytać, aby postępować według przepisu. Początkujący warzą piwo z gotowych nachmielonych ekstraktów słodowych, co trwa około... godziny. Zaawansowani mają nieco trudniejsze zadanie. Muszą w odpowiednich proporcjach, w odpowiedniej kolejności i odpowiednim czasie połączyć ze sobą wodę, słód, drożdże i chmielowe szyszki. To już jest najprawdziwsze warzenie piwa. Trwa kilka godzin.

- Warzenie piwa ma w sobie coś ze sztuki, tak jak wykwintne kucharzenie. Ale także coś z magii, choć procesy z nim związane są dość dobrze poznane i zdefiniowane naukowo - zachwyca się dr Andrzej Sadownik, prekursor domowego browarnictwa w Polsce.

Najtrudniejsza sztuka

Domowe piwo, aby dojrzało, musi leżakować. Od trzech tygodni do kilku miesięcy. A nawet rok albo półtora w przypadku porterów. Właśnie to czekanie bywa dla piwowarów dużo trudniejsze od samego warzenia, zacierania, nachmielania.

Koszty? Najtańszy zestaw do warzenia piwa to wydatek około dwóch skrzynek popularnego, rynkowego piwa. A "wyprodukowanie" półlitrowej butelki piwa kosztuje od 50 gr. do 1,5 zł. Jednorazowa wielkość produkcji domowego browaru to 20 litrów.

Tysiące piwowarów

Dzięki firmie Ziemowita Fałata, w ciągu ostatnich czterech lat spróbowało warzyć piwa siedem-osiem tysięcy osób. Dla przynajmniej połowy z nich stało się to hobby, robią piwo regularnie lub okazjonalnie. Kim są domowi piwowarzy?

- To bankierzy, studenci, emeryci, żołnierze, a nawet księża - wylicza Fałat.

Co roku browarnicy - amatorzy spotykają się na Festiwalu Piwowarów, podczas którego odbywa się konkurs domowych piw. W poprzedniej edycji wzięło udział 63 piwa, które oceniali profesjonalni piwowarzy. Tegoroczny festiwal odbędzie się w Żywcu 15-16 czerwca. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie internetowej: www.browamator.pl

Firma Ziemowita, choć się rozrosła i obecnie zaopatruje piwowarów w całej Polsce, nadal ma swoja siedzibę w Strzyżowie. W dobie internetu i firm przewozowych to żaden problem.

Strefa Biznesu - Kiedy należy ci się odszkodowanie za opóźniony lot?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24
Dodaj ogłoszenie