Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na grochówkę

HALINA
Groch był w polskiej kuchni zawsze i ta wszechobecność różni "naszą" roślinę strączkową od fasoli, przywiezionej przez Kolumba z Nowego Świata.

Gwoli prawdy groch też przywędrował do nas z Azji Mniejszej, ale stało się to w czasach tak zamierzchłych, że wszystkie potrawy z grochu są uważane za staropolskie: kapusta z grochem, groch z grzybami, no a przede wszystkim - grochówka. Ale nie tylko Polacy są smakoszami grochu. Już starożytni Rzymianie zajadali się potrawami z jego wysokokalorycznego ziarna. Ciekawostka: zachowały się rzymskie, liczące sobie niemal 2000 lat, przepisy na dania z grochu.
Nasze polskie są jednak tak przednie, że lepsze trudno sobie wyobrazić. Czy znajdzie się ktoś, w kim talerz dymiącej grochówki nie wywołałby wzruszenia? Nic to, że należy do zup ciężkich, po które chętnie sięgamy właśnie zimą. Że najlepiej smakuje z boczkiem, który zwiększa kaloryczność grochówki. Jest po prostu pyszna i nieprawda, że wojskowym kucharzom udaje się najlepsza. Jestem za domowym garnkiem, bo wiem co do niego wkładam. Groch kupuje się wyłącznie łuskany, bo twarda osłonka ziarna jest nawet po dłuższym gotowaniu bardzo ciężko strawna i może wywołać podrażnienia jelit. Przecieranie ugotowanego grochu jest ogromnie pracochłonne, zaś wyłuskany, namoczony na noc, gotuje się błyskawicznie.

Grochówka polska

40 dkg grochu, 10 dkg wędzonego boczku, wiązka jarzyn (marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera i pora), 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, 3 dkg mąki, 3 dkg tłuszczu.
Wymoczony przez noc groch ugotować. Boczek podgotować, a następnie pokroić w kostkę i przesmażyć. Dodać do grochu rozdrobnione jarzyny i gotować jeszcze razem do miękkości. Przetrzeć albo zmiksować i doprawić. Wsypać majeranek, zasmażkę z mąki na boczku, czosnek roztarty z solą i jeszcze zagotować. Podawać z grzankami z chleba, które od kiedy kupujemy krajane pieczywo bardzo szybko się robi.

Grochowa włoska

Filiżanka grochu, zielona pietruszka, tymianek, liść laurowy, sól, łyżka oleju, 6 dkg bekonu, cebula, seler naciowy, ząbek czosnku, 2 pomidory, pieprz, 8 filiżanek wody, filiżanka makaronu, parmezan.
Do naczynia z namoczonym grochem dodać zioła przyprawowe, posolić. Gotować przez godzinę. Rozgrzać olej, dodać cebulę, bekon, seler, czosnek i smażyć aż będą miękkie. Następnie dodać pokrojone pomidory, sól, pieprz. Połączyć składniki z grochem, dolać gorącej wody i gotować 5 minut. Wsypać makaron i gotować jeszcze 10 minut. Dolać tyle wody, by zupa nie była za gęsta, przyprawić. Na talerzach posypać parmezanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24